Jabłecznik z budyniem

Moderator: Lamika

Jabłecznik z budyniem

Postprzez Maciek » piątek, 26 września 2014, 07:25

Bardzo dobre ciasto, łatwe w wykonaniu, Mirtusz, specjalnie dla Ciebie ;)

Składniki: 3 jajka, 20 dag margaryny, 1 szklanka cukru, 3 szklanki + 2 łyżki mąki (około 50 dag) , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 budynie śmietankowe z cukrem, 800 ml mleka, 4 łyżki bułki tartej, 5 jabłek.
Wykonanie:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem :arrow: dodać margarynę i żółtka :arrow:przesiekać :arrow: zagnieść :arrow: podzielić na dwie części :arrow: jedna część do lodówki, druga do zamrażarki ( 30 minut) ;)

Budynie ugotować (800 ml mleka :!: ) :arrow: nie przypalić :arrow: przykryć (nie będzie kożucha) :arrow: ostudzić

Jabłka obrać, pokroić w kostkę ( talerz z czubkiem)
Blaszkę (22x33) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować margaryną.
Ciasto z lodówki wyłożyć na blachę ( kawałkami wyklejać, tak jak plasteliną ;) ) :arrow: posypać bułką tartą :arrow: wyłożyć pokrojone jabłka :arrow: wyłożyć budyń( będzie gęsty, nakładać łyżką na całej powierzchni ) :arrow: na górę zetrzeć ciasto z zamrażarki ( tarka z grubymi oczkami)

Do nagrzanego piekarnika, 180*, około 60 minut .
Zrozumieli :?: :mrgreen: To do roboty ;)

Obrazek

Trochę nieostre :|

Obrazek
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2930
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Jabłecznik z budyniem

Postprzez Mirtusz » piątek, 26 września 2014, 12:51

Kubek, dzięki za przepis, to miłe, że tym razem pamiętałeś, klubowy sklerotyku ;) :mrgreen:

Kupiłem prawie wszystkie składniki, a zapomniałem o jajach, także nowy przepis musi poczekać do jutra :) Mam nadzieję, że do do tego czasu nie stracę zapału ;)
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Avatar użytkownika
Mirtusz
 
Posty: 5175
Dołączył(a): sobota, 28 lipca 2012, 16:46

Re: Jabłecznik z budyniem

Postprzez Mirtusz » poniedziałek, 29 września 2014, 18:25

Kubek, bardzo Ci dziękuję za przepis. Wreszcie miałem okazję zjeść wersję szarlotki z prawdziwego zdarzenia :twisted: Mniam, mniam :mrgreen: To obiecany pokłon :lol:

Obrazek

Ciasto upchnąłem w tortownicy o średnicy 24 cm. Jabłka (szara reneta) starłem na grubych oczkach i do nich dodałem bułkę tartą z przepisu. Tyle cudów :mrgreen:
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Avatar użytkownika
Mirtusz
 
Posty: 5175
Dołączył(a): sobota, 28 lipca 2012, 16:46

Re: Jabłecznik z budyniem

Postprzez Maciek » poniedziałek, 29 września 2014, 19:07

Widzę, że przepis trochę zmodyfikowałeś ;) Wygląda znakomicie, ale najważniejsze, że smakował :)
Uczeń przerósł mistrza :mrgreen: Brawo :)
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2930
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Jabłecznik z budyniem

Postprzez Kawusia » poniedziałek, 29 września 2014, 19:59

Widzę, że panowie lubią "pitrasić" , wszystko wygląda zachęcająco :)
Kocham moje miasto
Obrazek
Avatar użytkownika
Kawusia
 
Posty: 3550
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 18:19
Lokalizacja: Gdańsk


Powrót do Tu połasujesz

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość