Składniki:
30 dkg mąki
1 opakowanie drożdży instant
1/8 l mleka
10 dkg masła
10 - 15 dkg cukru (w zależności czy ktoś lubi bardziej czy mniej słodkie)
2 jajka
15 - 20 dkg rodzynek
Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka. Masło roztopić ( ma być ciepłe nie gorące). Do misy miksera przesiać mąkę,dodać cukier,roztopione masło i pozostałe ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać mikserem. Dodać rozmieszane z mlekiem drożdże,ponownie dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką,postawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość,wbić jajka,rodzynki,wyrobić mikserem. Ponownie postawić do wyrośnięcia. Gdy trochę urośnie przełożyć do dużej formy keksowej. Piekarnik nagrzać do 160*. Wstawić ciasto,piec 25 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone ( nakłuć patyczkiem,który po wyjęciu musi być suchy). W razie czego piec jeszcze kilka minut.
Smacznego