Strona 1 z 1

Ciasto "na oko"

PostNapisane: sobota, 7 czerwca 2014, 21:08
przez emen5
To jest ciasto eksperymentalne,które za każdym razem wyjdzie inaczej.Wszystko zależy od ilości zużytych białek i owoców,których chcemy użyć. To rodzaj białkowego biszkoptu.Ja miałam 14 białek,które od Wielkanocy czekały w lodówce na zagospodarowanie. Do tego dodałam:
- 15 dkg cukru
- 15 dkg mąki
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
- owoce (w tym cieście są truskawki i rabarbar)
Białka ubić na sztywną piane z cukrem,cukrem waniliowym i szczyptą soli.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Wmieszać do ubitych białek,dokładnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do tortownicy,również wyłożonej papierem,do wysokości 3/4 formy. Włożyć owoce,lekko wciskając. Uwaga: rabarbar trzeba wcisnąć mocniej.
Nagrzać piekarnik do 200*,wstawić ciasto,piec 25 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Obrazek

Zrobiłam błąd,że nie użyłam tortownicy.To ciasto trzeba kroić w formie,bo jest za delikatne,żeby go wyjąć ;)
No to pokrojcie Sobie i smacznego :D

Re: Ciasto "na oko"

PostNapisane: sobota, 7 czerwca 2014, 21:32
przez Maciek
Ciekawy przepis, na pewno ciasto jest smakowite, tylko skąd wziąć tyle białek białek :shock: Ja wiem że z jajek, tylko co potem zrobić z żółtkami ;) Kogel-mogel :mrgreen:

Re: Ciasto "na oko"

PostNapisane: sobota, 7 czerwca 2014, 21:34
przez Kawusia
Bardzo lubię rabarbar i też wczoraj upiekłam "pleśniaka" rabarbarowego. Twoje ciasto Emen wygląda smakowicie , częstuję się sporym kawałkiem :D

PostNapisane: sobota, 7 czerwca 2014, 21:55
przez Lamika
Emen :) Ciasto wygląda smakowicie i pewnie świetnie smakuje, zwłaszcza, że dużo owoców. Tylko faktycznie - taka ilość białek to raczej rzadkość, chyba, że zbierać przez rok :mrgreen:

Re: Ciasto "na oko"

PostNapisane: sobota, 7 czerwca 2014, 22:05
przez emen5
Kubku :) Lamiko :) Przecież napisałam,że po Wielkanocy ;) Moje przepisy świąteczne są bardzo żółtkochłonne ;) Zresztą,dlatego ciasto jest "na oko",żeby można go zrobić nawet z kilku białek.Można np.na 4 białka dać 2 łyżki mąki.Trzeba tylko pamiętać,że cukru ma być tyle samo co mąki.A jak ciasto będzie gęściejsze,to trzeba mocniej wcisnąć owoce.No i wziąć mniejszą blaszkę :lol:

Re: Ciasto "na oko"

PostNapisane: piątek, 13 czerwca 2014, 15:12
przez Maciek
Emen5, czy te białka to trzymałaś tylko w lodówce, czy w zamrażalniku :?: :|

Re: Ciasto "na oko"

PostNapisane: piątek, 13 czerwca 2014, 15:32
przez emen5
Kubku :) Tylko w lodówce,w szczelnie zakręconym słoiku.Białek nie wolno mrozić :o

Re: Ciasto "na oko"

PostNapisane: piątek, 13 czerwca 2014, 16:18
przez Maciek
emen5 napisał(a):Kubku :) Tylko w lodówce,w szczelnie zakręconym słoiku.Białek nie wolno mrozić :o


Rozumiem, dzięki. Nie wiedziałem, że nie można mrozić ;)

Re: Ciasto "na oko"

PostNapisane: niedziela, 15 czerwca 2014, 16:54
przez xyxyn
Emen - jesteś pewna? Na forach kulinarnych dziewczyny mrożą białka. Ja przyznam się nigdy tego nie robiłam jeszcze, ale kusi mnie by kiedyś zamrozić.

Re: Ciasto "na oko"

PostNapisane: niedziela, 15 czerwca 2014, 21:30
przez emen5
Xyxyn :) Próbowałam i nie dały się ubić po rozmrożeniu