Strona 1 z 1

Pavlova

PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 21:58
przez Ellen
Składniki:
4 białka
250g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

0,5l śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru

Owocea

1. Białka o temperaturze pokojowej ubić ze szczyptą soli na sztywną, białą masę. Dodać powoli po 1 łyżce cukru i ubijać dalej, aż masa stanie się lśniąca. Na koniec podsypać mąka i ubijac jeszcze kilka minut.
2. Płaską blachę do pieczenia wyścielić papierem d pieczenia. Na papierze narysować koło, ułożyć masę z białek tak, aby miała kształt koła z zagłębieniem w środku na śmietanę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 1 godzinę, potem zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze około 1,5 godziny. Jeśli temperatura na początku jest niższa, beza będzie jaśniejsza. Bezę studzić w piekarniku.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem.
Na wystudzoną bezę wyłożyć bitą śmietanę i na wierzchu ułożyć owoce. Ja dałam brzoskwinie z puszki i ananasa. Truskawek niestety nie miałam. Dla kontrastu polał am odrobiną soku malinowego.

Smacznego

Obrazek

Re: Pavlova

PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 22:21
przez Maciek
Nieźle to wygląda, na pewno pyszne :) Mam pytanie, jakie duże to koło, z czego zrobić boki koła, czy to wgłębienie podczas pieczenia nie wyrówna :?: :|

Re: Pavlova

PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 22:38
przez Ellen
Kubek napisał(a):Nieźle to wygląda, na pewno pyszne :) Mam pytanie, jakie duże to koło, z czego zrobić boki koła, czy to wgłębienie podczas pieczenia nie wyrówna :?: :|



Koło mniej więcej wielkości tortownicy (średniej) . Można też upiec w tortownicy (chyba) . Wgłębienie trochę się wyrównuje, ale nie do końca.

Re: Pavlova

PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 23:09
przez Maciek
Zrobię, ocenię, polecę innym lub nie :mrgreen:

Tak na marginesie. Co zrobić z żółtkami :?: ;)

Re: Pavlova

PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 23:18
przez Ellen
Też się nad tym zastanawiam. Na razie stoją w lodówce w zamkniętym pojemniczku.

PostNapisane: środa, 26 marca 2014, 23:46
przez Lamika
Jakbym miała "wolne" żółtka, to zrobiłabym grzane piwo z goździkami i koglem moglem :D