Pavlova

Moderator: Lamika

Pavlova

Postprzez Ellen » środa, 26 marca 2014, 21:58

Składniki:
4 białka
250g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

0,5l śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru

Owocea

1. Białka o temperaturze pokojowej ubić ze szczyptą soli na sztywną, białą masę. Dodać powoli po 1 łyżce cukru i ubijać dalej, aż masa stanie się lśniąca. Na koniec podsypać mąka i ubijac jeszcze kilka minut.
2. Płaską blachę do pieczenia wyścielić papierem d pieczenia. Na papierze narysować koło, ułożyć masę z białek tak, aby miała kształt koła z zagłębieniem w środku na śmietanę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 1 godzinę, potem zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze około 1,5 godziny. Jeśli temperatura na początku jest niższa, beza będzie jaśniejsza. Bezę studzić w piekarniku.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem.
Na wystudzoną bezę wyłożyć bitą śmietanę i na wierzchu ułożyć owoce. Ja dałam brzoskwinie z puszki i ananasa. Truskawek niestety nie miałam. Dla kontrastu polał am odrobiną soku malinowego.

Smacznego

Obrazek
Avatar użytkownika
Ellen
Administrator
 
Posty: 2406
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 22:11

Re: Pavlova

Postprzez Maciek » środa, 26 marca 2014, 22:21

Nieźle to wygląda, na pewno pyszne :) Mam pytanie, jakie duże to koło, z czego zrobić boki koła, czy to wgłębienie podczas pieczenia nie wyrówna :?: :|
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2930
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Pavlova

Postprzez Ellen » środa, 26 marca 2014, 22:38

Kubek napisał(a):Nieźle to wygląda, na pewno pyszne :) Mam pytanie, jakie duże to koło, z czego zrobić boki koła, czy to wgłębienie podczas pieczenia nie wyrówna :?: :|



Koło mniej więcej wielkości tortownicy (średniej) . Można też upiec w tortownicy (chyba) . Wgłębienie trochę się wyrównuje, ale nie do końca.
Avatar użytkownika
Ellen
Administrator
 
Posty: 2406
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 22:11

Re: Pavlova

Postprzez Maciek » środa, 26 marca 2014, 23:09

Zrobię, ocenię, polecę innym lub nie :mrgreen:

Tak na marginesie. Co zrobić z żółtkami :?: ;)
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2930
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Pavlova

Postprzez Ellen » środa, 26 marca 2014, 23:18

Też się nad tym zastanawiam. Na razie stoją w lodówce w zamkniętym pojemniczku.
Avatar użytkownika
Ellen
Administrator
 
Posty: 2406
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 22:11

Postprzez Lamika » środa, 26 marca 2014, 23:46

Jakbym miała "wolne" żółtka, to zrobiłabym grzane piwo z goździkami i koglem moglem :D
Birds of a feather flock together.
Avatar użytkownika
Lamika
Administrator
 
Posty: 23338
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 22:28
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Tu połasujesz

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości