Strona 1 z 1

Baba parzona

PostNapisane: czwartek, 28 marca 2013, 21:29
przez emen5
To dosyć drogie ciasto,dlatego robię je tylko na Wielkanoc.Ale bardzo dobre :)

0,5 kg mąki
1 szklanka mleka
6 dkg drożdży (ja stosuję 1 torebkę drożdży instant)
15 dkg cukru
10 żółtek
10 dkg masła
rodzynki,migdały,skórka pomarańczowa

Zagotować mleko.1 szklankę mąki zalać wrzątkiem,starannie rozetrzeć,żeby nie było grudek.Jak masa wystygnie dodać drożdże,wymieszać.Przykryć,niech trochę podrośnie.
Rodzynki i migdały sparzyć.Migdały obrać i posiekać.
Utrzeć żółtka z cukrem na pulchną masę,dodać do rozczynu,wsypać resztę mąki,dobrze wyrobić.Jak odstaje od miski,wlać powoli,porcjami stopione masło.Dalej wyrabiać,aż odstaje od ręki.Jeżeli wyrabiamy mikserem,musi odstawać od miski.Dodać bakalie,wymieszać.Postawić do wyrośnięcia.Gdy podrośnie trochę wkładać do form,do wysokości 1/3 formy.Gdy urośnie drugie tyle,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*. Piec 40 minut.

Obrazek

Babę można polukrować lub posypać cukrem pudrem,ale ja zostawiam bez dodatków.

PostNapisane: czwartek, 28 marca 2013, 21:44
przez Lamika
Piękna i smakowita babka :D Dobrze, że tylko na zdjęciu, bo przy mnie do świąt by się nie uchowała :mrgreen:

PostNapisane: czwartek, 28 marca 2013, 21:47
przez Alicja
Bez dodatków też wspaniale wygląda a i przypuszczam, że smakuje wyśmienicie :D Chyba trzeba będzie zaraz po świętach zrobić jakiś najazd, tzn. odwiedzić Cię i pokosztować Twoich specjałów :lol: