Strona 1 z 1

Szarlotka druga

PostNapisane: sobota, 16 marca 2013, 16:16
przez Maciek
Ciasto: 35dag mąki, 20 dag masła lub margaryny, 10 dag cukru, 3 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Góra: 2kg jabłek, garstka rodzynek, 10 dag cukru, niepełna łyżka mąki ziemniaczanej,cynamon, 3 białka.

Najpierw robimy ciasto, siekamy, wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki.Z większej porcji ciasta pieczemy placek, 20-25 minut w temperaturze 180*.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z rodzynkami, cynamonem, łyżką cukru, dusimy parę minut. Wykładamy na upieczone ciasto.
Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na jabłka. Pozostałą część ciasta skubiemy na pianę. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180*. To wszystko :)

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: sobota, 16 marca 2013, 19:14
przez Lamika
Nabrałam ochoty na upieczenie czegoś, przepisy są dokładne, ale... Brakuje mi danych nt. wymiarów blachy do pieczenia, jaką należy sobie sprawić, żeby te składniki ani nie wystawały na zewnątrz, ani nie zajmowały tylko środka ;)

Re: Szarlotka druga

PostNapisane: sobota, 16 marca 2013, 19:20
przez Maciek
Odpowiadam. Wymiary blachy 21x25 cm ;)