Szarlotka druga

Moderator: Lamika

Szarlotka druga

Postprzez Maciek » sobota, 16 marca 2013, 16:16

Ciasto: 35dag mąki, 20 dag masła lub margaryny, 10 dag cukru, 3 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Góra: 2kg jabłek, garstka rodzynek, 10 dag cukru, niepełna łyżka mąki ziemniaczanej,cynamon, 3 białka.

Najpierw robimy ciasto, siekamy, wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki.Z większej porcji ciasta pieczemy placek, 20-25 minut w temperaturze 180*.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z rodzynkami, cynamonem, łyżką cukru, dusimy parę minut. Wykładamy na upieczone ciasto.
Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na jabłka. Pozostałą część ciasta skubiemy na pianę. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180*. To wszystko :)

Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2929
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 06:54
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez Lamika » sobota, 16 marca 2013, 19:14

Nabrałam ochoty na upieczenie czegoś, przepisy są dokładne, ale... Brakuje mi danych nt. wymiarów blachy do pieczenia, jaką należy sobie sprawić, żeby te składniki ani nie wystawały na zewnątrz, ani nie zajmowały tylko środka ;)
Birds of a feather flock together.
Avatar użytkownika
Lamika
Administrator
 
Posty: 24413
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 21:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: Szarlotka druga

Postprzez Maciek » sobota, 16 marca 2013, 19:20

Odpowiadam. Wymiary blachy 21x25 cm ;)
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2929
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 06:54
Lokalizacja: Częstochowa


Powrót do Tu połasujesz

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość