60 dkg mąki, 40 dkg sera twarogowego tłustego, 12 dkg masła, 2 dkg drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany, 4 jajka, 3 łyżki mleka, torebka cukru waniliowego, szczypta soli, konfitura lub dżem do nadzienia, smalec do smażenia, cukier puder do posypania
Z drożdży,mleka i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn i postawić do wyrośnięcia. Masło posiekać,połączyć z pozostałymi składnikami.Dodać wyrośnięty rozczyn,wyrobić ciasto. Postawić do wyrośnięcia.
Z ciasta formować kulki,rozpłaszczać,wkładać nadzienie,zaklejać.
Pączki odłożyć do wyrośnięcia.
Smażyć we wrzącym tłuszczu. Gotowe pączki osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.