Strona 1 z 1

Faworki

PostNapisane: sobota, 26 stycznia 2013, 21:38
przez emen5
To jest przepis mojej mamy,muszę więc napisać oryginalną wersję :)

5 żółtek
2 łyżki dobrej śmietany
kilka wiórków zimnego masła (skrojone z kostki nożem)
łyżka spirytusu lub octu
mąki tyle,aby ciasto było nieco twardsze niż na pierogi,ale bardziej miękkie niż na makaron
Ciasto dobrze wyrobić i wybić wałkiem.Uformować kulkę,zawinąć w folię,włożyć na godzinę do lodówki aby odpoczęło.
Rozwałkować bardzo cienko,kroić radełkiem paski,naciąć w środku,przewinąć.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na głębokiej patelni.Wykładać na papierowe ręczniki aby odsączyć z tłuszczu.Gotowe posypać cukrem pudrem.

Obrazek

PostNapisane: sobota, 26 stycznia 2013, 21:45
przez Lamika
Pysznie wyglądają :)Emen, ja zawsze myślałam, że faworki to tak wysoka szkoła jazdy, że można je kupić tylko w cukierni :mrgreen:

Re: Faworki

PostNapisane: sobota, 26 stycznia 2013, 21:53
przez Jola
Emen :-D Wyglądaja bardzo apetycznie i jakie falbaniaste brzegi :o Dziekuje za poczęstunek :-D Nie ma to jak stare sprawdzone przepisy :-D

Re: Faworki

PostNapisane: środa, 6 lutego 2013, 23:08
przez ludi2
Wspaniały pomysł z tym przepisem :D
Dziekuje wypróbuje :P

Re: Faworki

PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2013, 12:43
przez Pleszka
Piękne faworki! :D

Re: Faworki

PostNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 23:38
przez ludi2
M niam :D
Na ostatki ostatków zrobiłam te faworki.
Ciekawe ile kilo mi przybyło przez te forumowe inspiracje kulinarne :lol:
;) Dobrze, ze jutro juz Sroda popielcowa :lol:
A oto faworki:
Obrazek

PostNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 23:50
przez Lamika
Ludi :) Pięknie Ci się faworki udały :D Czy we Francji są znane ?

Re: Faworki

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 00:37
przez ludi2
Lamiko :D
Bardzo dobre pytanie i baardzo sie ciesze, ze je zadałas
Wyczytałam przed chwila, ze znane tutaj pod nazwa "les bugnes lyonnaises" ( czyli lyońskie) faworki karnawałowe przywędrowały z Polski w XVI wieku :D
No to rozpiera mnie duma :D Wiedzialam juz, ze w pieczeniu chleba francuscy piekarze inspirowali sie polskimi przepisami ale wygląda na to, ze słynna francuska kuchnia czerpała w swoim czasie od nas duzo wiecej
a my od nich vice versa ;)

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 00:47
przez Alicja
Ludi :D gratuluję :!: Faworki wyglądają pięknie i apetycznie :D

Re: Faworki

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 20:41
przez emen5
Ludi :) Pięknie wyglądają Twoje faworki.Gratuluję wytrwałości :) A kilogramami się nie przejmuj.Będzie z czego chudnąć :lol: