15 dkg masła
4 ziemniaki gotowane
1 niepełna szklanka cukru
5 jajek
kieliszek alkoholu (spirytus,rum,wiśniówka)
sok z 1/2 cytryny
rodzynki,orzechy,migdały,skórka pomarańczowa,cukier waniliowy
Ser i ziemniaki zmielić stosując sitko o drobnych oczkach.Utrzeć masło z cukrem,dodać ser,ziemniaki.Ucierać dodając po jednym żółtku.Dodać alkohol,sok z cytryny,bakalie,jeszcze ucierać.Białka ubite na sztywną pianę dodać i lekko wymieszać.Przełożyć do formy nakładając nie więcej niż do 3/4 wysokości.Piec w temperaturze 160* około 1,5godz.,aż wierzch zbrązowieje.
Aby sernik nie opadł,nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.Po wyłączeniu ogrzewania zostawić sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach aż ostygnie.
Sernik wystawiony z piekarnika.Zostanie wyjęty z formy jutro.
