Strona 1 z 1

Opieńki marynowane

PostNapisane: niedziela, 21 października 2012, 18:08
przez emen5
Oczyszczone opieńki obgotować 10 minut w osolonej wodzie,odcedzić.
Zalewa: 1 szklanka octu, 2,5 szklanki wody, 2 cebule, 2 listki laurowe, łyżeczka cukru, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu.
Uwaga: składniki zalewy można zmieniać zgodnie z upodobaniami

Zalewę gotować 10 minut. Włożyć odcedzone grzyby i gotować jeszcze 5 minut. Gorące grzybki wraz z zalewą przełożyć do słoika. Zakręcić,postawić do góry dnem do ostygnięcia.

Obrazek

Re: Opieńki marynowane

PostNapisane: niedziela, 4 listopada 2012, 12:19
przez Maciek
Też robię opieńki, trochę inaczej. Grzyby gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem cebuli do miękkości. Potem grzyby odcedzić, ostudzić , wyjąć cebulę, włożyć do słoików.
Zalewa

Pół na pół woda z octem, cukier, sól, pieprz, ziele, listek. Przyprawy...jak kto lubi ;)
Zagotować, zalać opieńki, nie gotować :!: Zamknąć słoiki i do spiżarni :)