Do przygotowania pysznego dodatku do dań mięsnych potrzeba:
żurawina - 2 kg
gruszki twarde - 1 kg (najlepsze bergamotki,ale może być konferencja)
cukier - 0,5 kg
woda - 1,5 szklanki
Żurawinę umyć pod bieżącą wodą i przebrać usuwając ewentualne listki,ogonki i zepsute owoce.
Do garnka wlać wodę,wsypać żurawiny. Smażyć na wolnym ogniu do czasu rozpadnięcia się owoców. Mieszać drewnianą łyżką,aby się nie przypaliło.
Obrać gruszki,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić na drobne cząstki. Gruszki dodać do garnka. Smażyć na wolnym ogniu,od czasu do czasu mieszając.
Kiedy gruszki zrobią się miękkie,wsypać cukier. Smażyć do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Słoiki wyparzyć w piekarniku. Do gorących słoików nakładać gorący dżem,od razu zakręcać i odstawiać do góry dnem do ostygnięcia. Nie wymaga pasteryzacji.
Smacznego