Sałatka z białej kapusty (do słoików)

Sałatka z białej kapusty


Składniki:
3 kg kapusty białej
½ kg ogórków kiszonych
½ marchwi
1 kg papryki (pół na pół czerwoną i żółtą)
4-5 cebul
Sól
Zalewa:
9 szklanek wody
1 ½ szklanki octu
1 ½ szklanki cukru
Przyprawy: pieprz, ziele ang., listki laurowe
Wykonanie:
Umytą kapustę poszatkować, posolić 3 łyżkami soli, wymieszać i odstawić na co najmniej 4 godziny. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki, również posolić, ale niewielką ilością soli i też odstawić na 4 godz.
Przygotowujemy resztę składników… Marchewkę i ogórki kroimy w talarki, a paprykę w niewielką kostkę. Po upływie 4 godz. wyciskamy kapustę i cebulę z soku. Mieszamy wszystkie składniki i dodajemy wcześniej przygotowaną gorącą zalewę. Do każdego słoika, zanim włożymy sałatkę, wrzucamy ze dwa ziarenka ziela, pieprzu i listek bobkowy. Sałatkę wkładamy dobrze ją ubijając, tak, żeby zakrył ją sok (w razie potrzeby uzupełnić słoik zalewą).
Pasteryzacja ok. 20 min.
Podałem oryginalną recepturę, ale ja uszczupliłem ilość papryki, dałem więcej ogórka i marchwi. Wyszło ok. 6 l. sałatki i lepiej przygotować wcześniej jakiś duży pojemnik np. miskę czy gar
Słoiki wstawiłem na ok. 30 min do piekarnika ( temp. ok. 100*) Do krojenia w talarki wykorzystałem taki sprytny nożyk i szczerze go polecam, bo naprawdę sprawdził się w kuchni, a samo krojenie to tylko chwila
Od biedy można nim również poszatkować kapustę 
Życzę wszystkim smacznego
Sobie też 


Przepis zaczerpnięty stąd:
http://cobylonaobiad.blox.pl/2011/08/Sa ... -zime.html


Składniki:
3 kg kapusty białej
½ kg ogórków kiszonych
½ marchwi
1 kg papryki (pół na pół czerwoną i żółtą)
4-5 cebul
Sól
Zalewa:
9 szklanek wody
1 ½ szklanki octu
1 ½ szklanki cukru
Przyprawy: pieprz, ziele ang., listki laurowe
Wykonanie:
Umytą kapustę poszatkować, posolić 3 łyżkami soli, wymieszać i odstawić na co najmniej 4 godziny. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki, również posolić, ale niewielką ilością soli i też odstawić na 4 godz.
Przygotowujemy resztę składników… Marchewkę i ogórki kroimy w talarki, a paprykę w niewielką kostkę. Po upływie 4 godz. wyciskamy kapustę i cebulę z soku. Mieszamy wszystkie składniki i dodajemy wcześniej przygotowaną gorącą zalewę. Do każdego słoika, zanim włożymy sałatkę, wrzucamy ze dwa ziarenka ziela, pieprzu i listek bobkowy. Sałatkę wkładamy dobrze ją ubijając, tak, żeby zakrył ją sok (w razie potrzeby uzupełnić słoik zalewą).
Pasteryzacja ok. 20 min.
Podałem oryginalną recepturę, ale ja uszczupliłem ilość papryki, dałem więcej ogórka i marchwi. Wyszło ok. 6 l. sałatki i lepiej przygotować wcześniej jakiś duży pojemnik np. miskę czy gar



Życzę wszystkim smacznego




Przepis zaczerpnięty stąd:
http://cobylonaobiad.blox.pl/2011/08/Sa ... -zime.html