W internecie jest bardzo dużo przepisów i bardzo trudno coś wybrać.Przeczytałam sporo,połączyłam,coś tam usunęłam i oto co wyszło
Przepis,zgodnie z tytułem,jest łączony,bo żal wyrzucać owoce.Proporcja jest na całość.
2 kg aronii (dobrze przez kilka dni przemrozić)
1,5 kg cukru
2 garście liści z wiśni uciętych razem z gałązkami
2 cytryny
2 duże,winne jabłka
4 szklanki wody
Aronię odszypułkować i wypłukać.Liście wiśni umyć i ugotować w 4 szklankach wody,odcedzić. Z 1 kg cukru i wody z wiśni ugotować lekki syrop (w razie konieczności uzupełnić wodę do 4 szklanek). Do wrzątku wsypać owoce aronii i doprowadzić do wrzenia.Zestawić z ognia i odstawić na 24 godziny (w lodówce może stać do 3 dni). Po tym czasie odcedzić sok,dodać wyciśnięty sok z jednej cytryny i na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania. Gorący sok wlewamy do wyprażonych butelek lub słoików.
Do odcedzonych owoców dodać o,5 kg cukru,wyciśnięty sok z jednej cytryny,starte na grubych oczkach tarki jabłkach. Doprowadzić do wrzenia,gotować przez 30 minut,od czasu do czasu mieszając. Odstawić do ostudzenia,do następnego dnia. Następnego dnia zagotować i gotować 20 - 30 minut. Masa powinna być gęsta. Gorące przekładać do wyparzonych słoików,które ustawić do góry dnem do wystygnięcia.
UWAGA Aronia obniża ciśnienie