Pasteryzowanie w piekarniku

Moderator: Lamika

Pasteryzowanie w piekarniku

Postprzez emen5 » wtorek, 27 sierpnia 2013, 19:42

Nigdy nie miałam odwagi pasteryzować w piekarniku.Wreszcie,w tym roku,wizja kilkukrotnego gotowania po kilka słoików w garnku tak mnie zbrzydziła,że postanowiłam zaryzykować.Udało się :D więc postanowiłam podzielić się doświadczeniem :)
Umyte,suche słoiki i zakrętki (oddzielnie) wstawić do zimnego piekarnika.Rozgrzać piekarnik do 120* i wypiekać słoiki 15 minut. Nie wyłączać piekarnika.Ustawić temperaturę na 90*. Napełnić słoiki gorącym przetworem ( w moim przypadku był to przecier pomidorowy),zakręcić,wstawić do piekarnika.Pasteryzować 20 minut w temperaturze 90*. Wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki i pozostawić do ostygnięcia.
Przetwory,które wymagają dłuższego pasteryzowania trzeba pasteryzować zgodnie z przepisem.
Pozdrawiam
Obrazek
Avatar użytkownika
emen5
 
Posty: 15294
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 08:42

Powrót do Tu coś przegryziesz

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron