Strona 1 z 1

Pasteryzowanie w piekarniku

PostNapisane: wtorek, 27 sierpnia 2013, 19:42
przez emen5
Nigdy nie miałam odwagi pasteryzować w piekarniku.Wreszcie,w tym roku,wizja kilkukrotnego gotowania po kilka słoików w garnku tak mnie zbrzydziła,że postanowiłam zaryzykować.Udało się :D więc postanowiłam podzielić się doświadczeniem :)
Umyte,suche słoiki i zakrętki (oddzielnie) wstawić do zimnego piekarnika.Rozgrzać piekarnik do 120* i wypiekać słoiki 15 minut. Nie wyłączać piekarnika.Ustawić temperaturę na 90*. Napełnić słoiki gorącym przetworem ( w moim przypadku był to przecier pomidorowy),zakręcić,wstawić do piekarnika.Pasteryzować 20 minut w temperaturze 90*. Wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki i pozostawić do ostygnięcia.
Przetwory,które wymagają dłuższego pasteryzowania trzeba pasteryzować zgodnie z przepisem.