Strona 1 z 1

Ogórki małosolne

PostNapisane: piątek, 3 sierpnia 2012, 19:03
przez Maciek
Ogórki umyć, ułożyć w kamiennym garnku ( ja tak robię ;) ) lub słoiku, przekładając przyprawami. Przyprawy to :baldaszki kopru,czosnek, liście chrzanu,winogron, wiśni,czarnej porzeczki, ziele, gorczyca, listek, szczypta szałwi, estragon, pieprz.Zalać zimną solanką zrobioną z przegotowanej wody i soli.
Dajemy dwie łyżeczki soli na szklankę wody. Obciążyć. Pozostawić na parę dni w ciepłym pomieszczeniu :) Pycha :)

Obrazek

Re: Ogórki małosolne

PostNapisane: piątek, 3 sierpnia 2012, 19:13
przez Kawusia
Kubek, jak ja robię "małosolne" to pozostawiam w kuchni na jeden dzień... tzn. następnego dnia ogórki są (jak dla nas) w sam raz i reszta wędruje do lodówki, żeby przerwać kiszenie.

Re: Ogórki małosolne

PostNapisane: piątek, 3 sierpnia 2012, 21:29
przez Maciek
Ja do lodówki daję po czterech dniach ;)

Re: Ogórki małosolne

PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2013, 20:34
przez Maciek
Jeżeli ktoś nie lubi czytać, lub ma problemy ze wzrokiem to może posłuchać :twisted: ;)

Ogórki małosolne

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2013, 20:40
przez Lamika
Jako mistrz zapewne głupich pytań, jeśli chodzi o kulinaria, zapytam: jak to jest z tą zalewą :?: Przecież jedna szklanka nie wystarczy chyba :?: :roll:

Re: Ogórki małosolne

PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2013, 21:06
przez emen5
Lamiko :) Przygotowujesz tyle solanki ile potrzeba i na każdą szklankę wody dajesz dwie łyżeczki soli ;)

Re: Ogórki małosolne

PostNapisane: wtorek, 3 września 2013, 04:08
przez Maciek
Emen5, już odpowiedziała :) Ja może powiedziałem niezbyt precyzyjnie. Szklanki użyłem jako jednostki miary. Równie dobrze mogłem powiedzieć na litr wody, osiem łyżeczek soli ;) Najważniejsze...ogórki muszą być przykryte solanką ;)