Lubię ciasta wytrawne i często je robię. Parę dni temu dostałam, zamiast bukietu kwiatów, pęczek zielonych szparagów . Postanowiłam upiec mój ulubiony keks ze szparagmi. W sieci jest sporo przepisów na wytrawne keksy, ale ja opieram się na przepisie Pani Serwusowej lekko go modyfikując.
Składniki:
1. 300 g mąki tortowej; nie przesiewam
2. spulchniacze: ¾ łyżeczki proszku do pieczenia i ¾ łyżeczki sody
3. przyprawy: ok. łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego, łyżeczka przyprawy prowansalskiej
4. 4 jajka
5. pół szklanki mleka (ok. 110 ml)
6. pół szklanki olej rzepakowego tłoczonego na zimno (ok. 110 ml); stosuję olej Vita D’or (Lidl); oliwy nigdy nie stosowałam
7. pęczek zielonych szparagów; powinny być bardzo cienkie. Grubsze mają włóknistą skórkę, którą trzeba usunąć. Ciasto z obranymi szparagami jest bardziej gliniaste
8. kilka suszonych pomidorów, dwie białe części dymki
9. 100 g sera gruyer lub innego twardego, o wyraźnym smaku; często używam grana padano
10. garść pestek słonecznika; nadmiar słonecznika powoduje, że ciasto staje się słodkawe
Procedura
1. namoczyć suszone pomidory; czas moczenia zależy od ilości zawartej soli i upodobań konsumentów; jeśli mamy pomidory z oleju, to nie trzeba moczyć, a jedynie dokładnie usunąć olej (najczęściej jest miernego gatunku)
2. zagotować i osolić (trochę więcej, niż normalnie) wodę na szparagi; odciąć ok. 1/3 (od dołu) szparagów; włożyć szparagi do wrzątku i gotować 3 minuty; odlać wodę, a szparagi włożyć do zimnej wody; wysuszyć (ręcznikiem kuchennym) szparagi i pociąć na 2 – 3 cm kawałki; większe kawałki utrudniają wymieszanie ciasta
3. cebulkę pokroić na grube kawałki i lekko podsmażyć na łyżce oleju
4. jajka wbić do miski miksera, dodać mleko i olej; mieszać na niskich obrotach
5. dodać sypkie składniki (mąka, przyprawy, substancje spulchniające, ser, pestki słonecznika, ser) i mieszać do uzyskania w miarę jednorodnej struktury
6. do misy miksera dodać pomidory i cebulkę oraz pokrojone szparagi i wymieszać łyżką (szpatułką)
7. piec 45 minut w foremce 35 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach (góra – dół)
8. ciasto studzić ok. 5 minut w foremce, a następnie, po zsunięciu z papieru, na kratce
Nie wiem, jak wstawiać zdjęcia, by były widoczne. Wszystkie znane mi hostingi już nie istnieją.
Zdjęcie, które wstawiam zrobiłam dwa lata temu, ale dzisiejszy keks wygląda tak samo wygląda tak samo