Żurawina do mięs

Moderator: Lamika

Żurawina do mięs

Postprzez emen5 » czwartek, 26 września 2019, 22:17

Do przygotowania pysznego dodatku do dań mięsnych potrzeba:

żurawina - 2 kg
gruszki twarde - 1 kg (najlepsze bergamotki,ale może być konferencja)
cukier - 0,5 kg
woda - 1,5 szklanki

Żurawinę umyć pod bieżącą wodą i przebrać usuwając ewentualne listki,ogonki i zepsute owoce.
Do garnka wlać wodę,wsypać żurawiny. Smażyć na wolnym ogniu do czasu rozpadnięcia się owoców. Mieszać drewnianą łyżką,aby się nie przypaliło.
Obrać gruszki,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić na drobne cząstki. Gruszki dodać do garnka. Smażyć na wolnym ogniu,od czasu do czasu mieszając.
Kiedy gruszki zrobią się miękkie,wsypać cukier. Smażyć do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Słoiki wyparzyć w piekarniku. Do gorących słoików nakładać gorący dżem,od razu zakręcać i odstawiać do góry dnem do ostygnięcia. Nie wymaga pasteryzacji.

Obrazek

Smacznego :D
Pozdrawiam
Obrazek
Avatar użytkownika
emen5
 
Posty: 11043
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 08:42

Powrót do Tu coś przegryziesz

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron