Domowe piwo

Moderator: Lamika

Re: Domowe piwo

Postprzez Accipiter » środa, 29 listopada 2017, 12:52

Apollo, to zależy jakich surowców używasz. Jeśli chcesz zrobić piwo od podstaw czyli zająć się zacieraniem, wysładzaniem i filtracją to przygotuj się na 8 - 10 godzinne przesiadywanie w kuchni. Ja póki co nie mam możliwości i czasu, żeby robić wszystko od podstaw, chociaż takie piwo jest najlepsze.

Mam za sobą 3 warki z ekstraktów i powiem Ci szczerze, że w 3 - 3,5 godziny ze sprzątaniem jestem w stanie się wyrobić. Przez godzinę i tak musisz piwo gotować, oczywiście pamiętając, żeby nie wykipiało i co jakiś czas mieszasz ;) , w tym czasie możesz dezynfekować sprzęt, przygotować sobie wodę na drożdże itp.

Z brewkitu piwo zrobisz w ciągu niecałych dwóch godzin.
Avatar użytkownika
Accipiter
 
Posty: 1236
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 19:26
Lokalizacja: Gierałcice (ONY)

Re: Domowe piwo

Postprzez Accipiter » niedziela, 28 października 2018, 17:52

W tym roku mam za sobą 4 warki z czego jedna była raczej bardzo średnia... chociaż w sumie śmiało mógłbym powiedzieć, że nieudana i tego będę się trzymał. Ale mniejsza.
Wiosną uwarzyłem piwo w stylu IPA z tym, że do chmielenia użyłem tylko jednej odmiany chmielu - japońskiej odmiany Sorachi Ace, która charakteryzuje się mocnym, owocowym aromatem z mandarynką na czele oraz nutami kokosowymi. Z tym kokosem jednak bywa różnie, chyba wszystko zależy od tego, z którego roku pochodzi dana partia, niektóre uprawy charakteryzowały się mocniejszym a inne słabszym aromatem kokosa. W moim piwie był kokos, ale raczej subtelny, majaczył gdzieś tam na drugim planie ale za to mandarynka dawała po nozdrzach i to równo! :D Goryczka dosyć mocna ale krótka. Ze wszystkich piw, właśnie to było zdecydowanie moim najlepszym jakie uwarzyłem.

Później zdecydowałem się trochę poeksperymentować z przyprawami, drożdżami i innymi dodatkami.
Mam za sobą bardzo udane jasne "american pale ale" z dodatkiem werbeny i trawy cytrynowej fermentowane na nowym dla mnie szczepie drożdży, które mocno podreślily chmielowe aromaty. A smaku było bardzo ciekawie, można było wyczuć posmak cytryny mimo iż tego owocu nie dodawałem do piwa. Zioła jednak robią robotę, można się pozytywnie zaskoczyć :)

Kolejnym piwem był belgijski saison z dodatkiem kolendry, aframonu madagaskarskiego i trawy cytrynowej. I dzięki temu piwu chyba polubiłem "belgi" ;)
W planach mam uwarzenie kolejnego, może tym razem nie saison ale belgijskie IPA.

I właśnie... ostatnie piwo i najbardziej nieudane.. MILK STOUT, czarne piwo z laktozą. Ostatnio kupiłem nawet milk stouta i dało się wyczuć różnicę. Moje nie miało w ogóle startu do tego piwa, w niczym nie przypominało stoutu, w barwie przejrzyste, raczej brązowe niż czarne, zero gładkości, zero palonych akcentów, czekolady, kawy...NIC. W smaku przypominało mi jakieś... nie no nawet ciężko porównać do jakiegoś dobrego piwa. Laktoza owszem była wyczuwalna ale bez szału.
A wcześniej jeszcze po skończeniu gotowania, kiedy to już chciałem zadać drożdże ekstrakt tak walnął w górę, że za nic nie mogłem go obniżyć, nie pomagało rozcieńczanie, dobrze, że miałem jeszcze saszetkę drożdży w zapasie bo na jednej piwo by nie sfermentowało. Przy tak wysokim ekstrakcie nie było szans.
Niby robiłem wszystko wg instrukcji a jednak coś poszło nie tak. Bywa.

Sorachi Ace IPA - piękny kolorek wybornego piwa ;)
Obrazek

Lemon pale ale w fermentorze i w szklaneczce :D
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Accipiter
 
Posty: 1236
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 19:26
Lokalizacja: Gierałcice (ONY)

Postprzez Lamika » niedziela, 28 października 2018, 18:12

Do głowy by mi ne przyszło, że jest tyle odmian piwa i tyle jego smaków :o
Birds of a feather flock together.
Avatar użytkownika
Lamika
Administrator
 
Posty: 16562
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 21:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: Domowe piwo

Postprzez 78 » niedziela, 28 października 2018, 19:11

Pięknie to wszystko wygląda i pewnie wspaniale smakuje,ale jak dla mnie trochę za bardzo skomplikowane.Jednak zostanę przy nalewkach.
Avatar użytkownika
78
 
Posty: 6482
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 18:59

Re: Domowe piwo

Postprzez Apollo » niedziela, 28 października 2018, 19:20

Z takim piwem to smakuje każdy mecz, nawet jeśli to miałaby być polska ekstraklasa. :)
Avatar użytkownika
Apollo
Administrator
 
Posty: 3250
Dołączył(a): poniedziałek, 5 maja 2014, 23:20
Lokalizacja: Tawerna na Olimpie

Poprzednia strona

Powrót do Tu się napijesz

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron