Bułeczki wieloziarniste

Przepis na 10 bułeczek
25 dkg mąki pszennej
10 dkg mąki pszennej razowej
1/2 torebki suszonych drożdży lub 3g świeżych
1 płaska łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody (lub więcej,wg potrzeby)
1-2 łyżek ziaren do wyboru: słonecznik,dynia,siemię lniane,lub co kto lubi innego
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 3 łyżek mąki i 1/2 łyżeczki cukru.Odstawić,niech zaczną rosnąć.
Ziarna uprażyć i ostudzić.
Do miski wsypać suche składniki,wlać drożdże,część wody.Wyrabiać ciasto dolewając wodę wg potrzeb.Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki.Dodać ziarna,wyrobić z ciastem,postawić do wyrośnięcia.Rośnie około godziny.Wyłożyć wyrośnięte ciasto na stolnicę wysypaną mąką,chwilę zagniatać.Podzielić ciasto na 10 części.Z każdej części uformować bułeczkę.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem.Każdą bułeczkę posmarować wodą i posypać jakimś ulubionym ziarnem.Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Nagrzać piekarnik do 220*C. Wstawić bułeczki,piec 15 minut

25 dkg mąki pszennej
10 dkg mąki pszennej razowej
1/2 torebki suszonych drożdży lub 3g świeżych
1 płaska łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody (lub więcej,wg potrzeby)
1-2 łyżek ziaren do wyboru: słonecznik,dynia,siemię lniane,lub co kto lubi innego
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 3 łyżek mąki i 1/2 łyżeczki cukru.Odstawić,niech zaczną rosnąć.
Ziarna uprażyć i ostudzić.
Do miski wsypać suche składniki,wlać drożdże,część wody.Wyrabiać ciasto dolewając wodę wg potrzeb.Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki.Dodać ziarna,wyrobić z ciastem,postawić do wyrośnięcia.Rośnie około godziny.Wyłożyć wyrośnięte ciasto na stolnicę wysypaną mąką,chwilę zagniatać.Podzielić ciasto na 10 części.Z każdej części uformować bułeczkę.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem.Każdą bułeczkę posmarować wodą i posypać jakimś ulubionym ziarnem.Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Nagrzać piekarnik do 220*C. Wstawić bułeczki,piec 15 minut
