Składniki:
- 50 dkg mąki
- 5 dkg masła pokrojonego na wiórki
- 300 ml mleka
- 2,5 dkg drożdży,lub torebka drożdży suszonych
- łyżka cukru (opcjonalnie, bo może ktoś lubi wytrawne)
- łyżeczka soli
- jajko do smarowania
Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach mleka,wlać do mąki w uformowany dołek. Jak drożdże ruszą dodać wszystkie składniki. Wyrobić elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy i formujemy wałek. Dzielimy na równe części,w zależności od tego jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki. Ja robię 18 - 20 sztuk. Formujemy bułeczki i odstawiamy do wyrośnięcia na 2o minut.
Każdą bułeczkę ponownie wyrabiamy i formujemy bułeczki.
Układamy w dużych odstępach na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 0,5 godziny. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym żółtkiem
Piec w temp. 180* około 20 minut.
Smacznego