Strona 1 z 1

Kapusta najłatwiejsza

PostNapisane: niedziela, 14 maja 2017, 22:18
przez emen5
Ostatnie rozmowy o kapuście przypomniały mi stary,prosty przepis na bardzo smaczną kapustę.Danie jest proste i mało pracochłonne.Składniki:
- kapusta biała
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 4 ziarnka pieprzu
- mały kawałeczek listka laurowego
- troszkę kminku
- sól
opcjonalnie:
- tłuszcz do smażenia
- niewielka cebula

Kapustę obrać z wierzchnich liści.Pokroić na 4 części. Można wykroić głąb,ale wtedy listki rozpadną się w trakcie gotowania. Jedna lub więcej części (wg potrzeb) włożyć do garnka z przyprawami,zalać wodą tak,aby kapusta była całkowicie przykryta. Gotować do miękkości,około godziny. Odcedzić. Podawać jako jarzynę do mięsa z ziemniakami, lub jako odrębne danie polane masłem z bułką tartą,jak kalafior.
Opcjonalnie:
Cebulę obrać,pokroić w kostkę,wrzucić na patelnie,na tłuszcz.Dodać odcedzoną kapustę ( koniecznie usunąć głąb i przekroić w poprzek). Dusić przez chwilę,aż cebula się zeszkli. Podawać jak wyżej.

Smacznego :D

PostNapisane: niedziela, 14 maja 2017, 22:25
przez Lamika
Dzięki, Emen. Co napisane to nie zapomniane ;)

PostNapisane: piątek, 19 maja 2017, 19:32
przez Lamika
Zostało mi trochę kapusty "od nogi", więc postanowiłam ją spożytkować. Nie miałam: ziela, listka laurowego, miałam i wrzuciłam: kminek, pieprz w ziarnach, łyżeczkę chilli, odrobinę suszonych warzyw i 4 kawałki suszonych grzybków. Po pół godzinie wrzuciłam do kapusty 2 kartofelki, (żeby nie brudzić drugiego garnka) :mrgreen: I całkiem nieźle to wyszło - brakowało tylko więcej soli. Jednego nie przewidziałam: że kapusta w środku będzie tak długo utrzymywać gorąco :lol:

Re: Kapusta najłatwiejsza

PostNapisane: piątek, 19 maja 2017, 21:28
przez Jola
Lamiko :D Na drugi raz dodaj trochę podsmażonej kiełbaski z cebulką i troszeczkę przecieru pomidorowego ;) :D

PostNapisane: piątek, 19 maja 2017, 21:39
przez Lamika
Jolu, dodawałam co miałam w domu, bo na dłuższe zakupy się nie piszę ;)