Ostatnie rozmowy o kapuście przypomniały mi stary,prosty przepis na bardzo smaczną kapustę.Danie jest proste i mało pracochłonne.Składniki:
- kapusta biała
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 4 ziarnka pieprzu
- mały kawałeczek listka laurowego
- troszkę kminku
- sól
opcjonalnie:
- tłuszcz do smażenia
- niewielka cebula
Kapustę obrać z wierzchnich liści.Pokroić na 4 części. Można wykroić głąb,ale wtedy listki rozpadną się w trakcie gotowania. Jedna lub więcej części (wg potrzeb) włożyć do garnka z przyprawami,zalać wodą tak,aby kapusta była całkowicie przykryta. Gotować do miękkości,około godziny. Odcedzić. Podawać jako jarzynę do mięsa z ziemniakami, lub jako odrębne danie polane masłem z bułką tartą,jak kalafior.
Opcjonalnie:
Cebulę obrać,pokroić w kostkę,wrzucić na patelnie,na tłuszcz.Dodać odcedzoną kapustę ( koniecznie usunąć głąb i przekroić w poprzek). Dusić przez chwilę,aż cebula się zeszkli. Podawać jak wyżej.
Smacznego