Chleb

Moderator: Lamika

Chleb

Postprzez emen5 » piątek, 24 sierpnia 2012, 22:32

20 dkg mąki żytniej razowej
20 dkg mąki pszennej razowej
10 dkg mąki pszennej zwykłej
Uwaga: proporcje mąki można zmieniać dowolnie,wg własnych upodobań
około 400 ml zakwasu
łyżeczka - dwie drożdży instant ( w zależności od proporcji mąka.Im mniej pszennej tym więcej drożdży)
1 płaska łyżka stołowa soli
300 ml wody
opcjonalnie: nasiona słonecznika,dyni itp.

Wszystkie składniki wsypać i wlać do miski.Dokładnie wyrobić mikserem.Przełożyć do formy dużej keksowej,wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch naciąć ostrym nożem kilkakrotnie na skos i posmarować wodą.
Piekarnik nagrzać do 200*,piec 25 minut; zmniejszyć temperaturę do 180*,piec 25 minut.
Uwaga: Z ciasta odłożyć 2 łyżki stołowe do słoja,w którym był zakwas.Zakręcić,wstawić do lodówki do następnego pieczenia.

Zakwas: 2 - 3 łyżki stołowe mąki żytniej razowej zalać w litrowym słoiku około pół szklanki przegotowanej wody,wymieszać.Mieszanka musi mieć konsystencję gęstej śmietany.Przykryć ściereczką,postawić w ciepłym miejscu.
"Karmić" zakwas przez 4 - 5 dni,dodając co dzień 2 łyżki mąki i dolewając wody,aby utrzymać odpowiednią konsystencję.Po tym czasie zakwas powinien mieć przyjemny,kwaskowy zapach ( nie octowy!!!) i nadaje się do pieczenia.
Przechowywany w lodówce zakwas należy wyjąć z lodówki 3 dni przed użyciem i karmić przez te dni,do uzyskania odpowiedniej jakości.

Obrazek

Częstujcie się.Smacznego :)
Pozdrawiam
Obrazek
Avatar użytkownika
emen5
 
Posty: 15940
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 07:42

Postprzez Alicja » piątek, 24 sierpnia 2012, 22:53

Taki świeżutki to aż pachnie :D poczęstuję się na śniadanie a przez ten czas niech chlebek sobie spokojnie stygnie :)
P o z d r a w i a m
Obrazek
Avatar użytkownika
Alicja
 
Posty: 25439
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 12:57
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Lamika » sobota, 25 sierpnia 2012, 20:37

Ale apetyczny chlebek :D
Birds of a feather flock together.
Avatar użytkownika
Lamika
Administrator
 
Posty: 24413
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 21:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: Chleb

Postprzez emen5 » sobota, 25 sierpnia 2012, 21:21

Zapomniałam napisać,że ten przepis jest na podstawie typowego,z odpowiedniej książki.Został udoskonalony w oparciu o doświadczenie własnego pieczenia chleba.Bo ten typowy nie za bardzo się sprawdził :roll:
Pozdrawiam
Obrazek
Avatar użytkownika
emen5
 
Posty: 15940
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 07:42

Re: Chleb

Postprzez ludi2 » czwartek, 25 października 2012, 22:46

Emen :shock: podziwiam chlebek na zakwasie! Jaka ma pieeekna skorke!
Tez czasami pieke chlebki na zakwasie. Zrealizuje wiec twoj przepis :D w najblizszym czasie
Avatar użytkownika
ludi2
 
Posty: 247
Dołączył(a): niedziela, 14 października 2012, 21:06

Re: Chleb

Postprzez ludi2 » środa, 7 listopada 2012, 17:47

Chlebek wyszedl bardzo smaczny! :? :D
Tylko, ze skorka nie jest tak dekoracyjna jak na twoim Emen :D
Mysle, ze to za sprawa maki. Te tutejsze nie maja tak wysokiego, grubego przemialu jak w Polsce.Skorka wyszla gładka, cieniutka i blyszczaca ale smak taaki swojski!
Dziekuje Emen :D
A oto fotka :(ponoc widoczna po zarejestrowaniu :mrgreen: )
Mam sprawdzony przepis na pszenny chleb na zakwasie.
Wkleje gdy tylko bede mogla ;)
Avatar użytkownika
ludi2
 
Posty: 247
Dołączył(a): niedziela, 14 października 2012, 21:06

Re: Chleb

Postprzez emen5 » środa, 7 listopada 2012, 19:48

Ludi :) Chlebek pięknie wyrósł i pachnie aż tutaj :) Ta gładka skórka to na pewno sprawa mąki.A posmarowałaś wodą i naciełaś przed wstawieniem do pieca :?: :)
Pozdrawiam
Obrazek
Avatar użytkownika
emen5
 
Posty: 15940
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 07:42

Re: Chleb

Postprzez ludi2 » środa, 7 listopada 2012, 23:37

Emen :D. Smarowalam woda ale nie nacinalam, tzn. i tak i nie ;)
Juz tłumacze : Zrobilam dwa chlebki i jeden nacielam ale skorka tez wyszla b.gladka ale naciecia wygladaja jak szarpane rany wiec nie wklejalam fotki. Zdecydownie ten zupelnie gladki jest ładniejszy.
Intryguje mnie skorka na twoim chlebie :D Teraz dopiero dopatrzyłam sie na niej naciec
w tych bruzdach, artystycznie nazywajacych sie kraklami :D
Ciekawe czy ta skorka to tak spekala w trakcie pieczenia czy juz taka byla po wyrosnieciu?
Avatar użytkownika
ludi2
 
Posty: 247
Dołączył(a): niedziela, 14 października 2012, 21:06

Re: Chleb

Postprzez emen5 » czwartek, 8 listopada 2012, 00:46

Ludi :) To się robi w czasie pieczenia.Mąka razowa jest grubo mielona i dla tego skórka pęka.Tak sobie myślę,co by Ci poradzić :?: Może dodaj otrąb :?: Ja czasem piekę chleb z otrębami.Tylko musisz wtedy dodać więcej wody :) Mnie się podoba taki gładki chlebek i z kolei ja nie wiem jak taką skórkę osiągnąć :)
Pozdrawiam
Obrazek
Avatar użytkownika
emen5
 
Posty: 15940
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 07:42

Re: Chleb

Postprzez ludi2 » sobota, 10 listopada 2012, 16:09

Emen :D a słyszałaś o tym, że otręby trzeba przed dodaniem namoczyć?

Oto obiecany przepis na pszenny chleb na zakwasie.
Wyprobowałam wczesniej kilka innych i najczesciej robie ten bo inne nie zawsze sie udawały. A to chleb sie rozlaził w piekarniku, a to niewyrastał a to miał grubą i sucha skórkę.
Ten, to b.zwykły przepis na zwykły, łatwy w realizacji pszenny chleb.

CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE


500 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli,
250-300 g wody (w zależności od płynności zakwasu),
8 g świeżych lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży, 150 g zakwasu żytniego (zaktywowanego poprzedniego wieczora przez dodanie do 50 g zakwasu lodówkowego 50 g mąki białej jw. i 50 g wody.
Wszystkie składniki łączymy, przy pomocy miksera badz łyżką czy ręką (da się łatwo wyrobić). Ciasto powinno być dosyć gęste. Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki lub formujemy bochenek albo bułeczki. Spryskujemy olejem lub oliwą (mozna pominac) i posypujemy maką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb ok. 40 minut (bułeczki mniej wiecej 20 minut).Tak jest w przepisie ale ja pieklam w piekarniku w temp. 230°C ale wiem ze moj piekarnik nie dogrzewa)

Mozna upiec ten chleb calkowicie na zakwasie bez drozdzy. Dać 200g aktywnego zakwasu, wode zredukowac do 275 g. W takim wariancie chleb będzie wyrastał ok. 3-5 h w pierwszym etapie, i w drugim etapie, po uformowaniu - kolejne 1,5-2h.
W pierwszej etapie 3 h, nalezy przynajmniej 2 razy złozyc chleb
;) http://www.youtube.com/watch?v=ikdqKfCO ... ata_player
Avatar użytkownika
ludi2
 
Posty: 247
Dołączył(a): niedziela, 14 października 2012, 21:06

Następna strona

Powrót do Tu się najesz

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość