20 dkg mąki pszennej razowej
10 dkg mąki pszennej zwykłej
Uwaga: proporcje mąki można zmieniać dowolnie,wg własnych upodobań
około 400 ml zakwasu
łyżeczka - dwie drożdży instant ( w zależności od proporcji mąka.Im mniej pszennej tym więcej drożdży)
1 płaska łyżka stołowa soli
300 ml wody
opcjonalnie: nasiona słonecznika,dyni itp.
Wszystkie składniki wsypać i wlać do miski.Dokładnie wyrobić mikserem.Przełożyć do formy dużej keksowej,wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch naciąć ostrym nożem kilkakrotnie na skos i posmarować wodą.
Piekarnik nagrzać do 200*,piec 25 minut; zmniejszyć temperaturę do 180*,piec 25 minut.
Uwaga: Z ciasta odłożyć 2 łyżki stołowe do słoja,w którym był zakwas.Zakręcić,wstawić do lodówki do następnego pieczenia.
Zakwas: 2 - 3 łyżki stołowe mąki żytniej razowej zalać w litrowym słoiku około pół szklanki przegotowanej wody,wymieszać.Mieszanka musi mieć konsystencję gęstej śmietany.Przykryć ściereczką,postawić w ciepłym miejscu.
"Karmić" zakwas przez 4 - 5 dni,dodając co dzień 2 łyżki mąki i dolewając wody,aby utrzymać odpowiednią konsystencję.Po tym czasie zakwas powinien mieć przyjemny,kwaskowy zapach ( nie octowy!!!) i nadaje się do pieczenia.
Przechowywany w lodówce zakwas należy wyjąć z lodówki 3 dni przed użyciem i karmić przez te dni,do uzyskania odpowiedniej jakości.

Częstujcie się.Smacznego
