Biała polewka

Moderator: Lamika

Biała polewka

Postprzez Jola » czwartek, 31 lipca 2014, 22:03

Kawałek skóry z boczku wędzonego
Pól na pół wody i ziemniaków pokrojonych w kostkę
2-3 ząbki czosnku
Gotujemy aż ziemniaki zmiękną
zsiadłe mleko albo kefir albo maślanka do wyboru ok 1/2 litra
dodajemy 1/3 łyżki maki i roztrzepujemy+po trochu dodajemy wywar i w końcu wlewamy i gotujemy mieszając
jak się pogotuje ze 3 minutki zasmażamy boczkiem wędzonym dodajemy dużo koperku i już :D
Doskonałe danie na gorące dni i szybkie :D
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Jola
 
Posty: 15231
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 01:23

Re: Biała polewka

Postprzez Ellen » piątek, 1 sierpnia 2014, 10:41

Przepis ciekawy, muszę zrobić :)
Avatar użytkownika
Ellen
Administrator
 
Posty: 2406
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 22:11

Re: Biała polewka

Postprzez Maciek » piątek, 1 sierpnia 2014, 12:42

Bardzo dobra. Ja robię z maślanki :)
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2930
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Biała polewka

Postprzez Mirtusz » sobota, 2 sierpnia 2014, 19:33

Nigdy nie jadłem i dzisiaj postanowiłem ugotować białą polewkę. Nie żałowałem boczku i koperku. Zupa wyszła pyszna, pożywna i bardziej mi smakowała po przestygnięciu. Pewnie moja wyszła lepsza, Jolu ;) :lol:
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Avatar użytkownika
Mirtusz
 
Posty: 5175
Dołączył(a): sobota, 28 lipca 2012, 16:46

Re: Biała polewka

Postprzez Jola » sobota, 2 sierpnia 2014, 19:45

Mirtusz :D Bardzo się cieszę że wyszła lepsza niż moja, kiedyś się wybiorę i będziesz musiał mi to udowodnić ;) :mrgreen:
Obrazek
Avatar użytkownika
Jola
 
Posty: 15231
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 01:23

Re: Biała polewka

Postprzez Mirtusz » niedziela, 3 sierpnia 2014, 13:28

Jolu :) To przyjedź następnego dnia po ugotowaniu, bo dzisiaj jest jeszcze lepsza :mrgreen:
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Avatar użytkownika
Mirtusz
 
Posty: 5175
Dołączył(a): sobota, 28 lipca 2012, 16:46

Re: Biała polewka

Postprzez Jola » niedziela, 3 sierpnia 2014, 13:52

Mirtusz :D Jakbyś nie wiedział to każda zupa jest najlepsza nastepnego dnia-rosól tylko po odcedzeniu :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Jola
 
Posty: 15231
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 01:23

Re: Biała polewka

Postprzez Maciek » niedziela, 3 sierpnia 2014, 14:32

Dlaczego po odcedzeniu :?:
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2930
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Biała polewka

Postprzez Jola » niedziela, 3 sierpnia 2014, 14:39

Kubek :D Bo marchew daje taka słodycz że rosół jest niesmaczny-przynajmniej dla mnie :?
Obrazek
Avatar użytkownika
Jola
 
Posty: 15231
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 01:23

Re: Biała polewka

Postprzez Mirtusz » niedziela, 3 sierpnia 2014, 18:12

To prawda z rosołem. Primo - mętnieje z jarzynami, secundo - robi się słodki. Jolu :) Dorzucę od siebie krupnik, który też sporo traci na smaku następnego dnia ;)
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Avatar użytkownika
Mirtusz
 
Posty: 5175
Dołączył(a): sobota, 28 lipca 2012, 16:46

Następna strona

Powrót do Tu się najesz

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości