Strona 1 z 3

Pyszny schab

PostNapisane: czwartek, 12 czerwca 2014, 14:25
przez Ellen
Sposób wykonania jest bardzo prosty a schab przepyszny :D Ja zamiast schabu środkowego użyłam karkówki :D

Składniki :

1,5 kg schabu
3 l. wody
3 łyżki majonezu
6 łyżek soli
3 liście laurowe
6 żiarenek żiela
4 ząbki czosnku
3 łyżki majeranku
1 łyżeczka mielonego pieprzu

Wykonanie :

Wszystko umieścić w garnku ( łącznie ze schabem ) i doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować 5 minut.Pozostawić do wystygnięcia. Nie wyjmować mięsa z zalewy.
Po 6 godzinach powtórzyć procedurę ...... Pozostawić do wystygnięcia . Wystudzone mięso w zalewie wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia rano całość zagotować , wyjąć mięso z zalewy ,ostudzić i gotowe . :D Podawać z pieczywem zamiast wędliny . :D

Obrazek

Re: Pyszny schab

PostNapisane: czwartek, 12 czerwca 2014, 18:51
przez emen5
Bardzo mi się podoba ten przepis i na pewno go wypróbuję :)

Re: Pyszny schab

PostNapisane: czwartek, 12 czerwca 2014, 21:07
przez Ellen
Emen , polecam bo naprawdę warto :D

Re: Pyszny schab

PostNapisane: czwartek, 12 czerwca 2014, 21:22
przez Maciek
Nie trzeba związać sznurkiem :?:

Re: Pyszny schab

PostNapisane: czwartek, 12 czerwca 2014, 21:25
przez Ellen
Kubek napisał(a):Nie trzeba związać sznurkiem :?:


Chyba,że dla ozdoby :mrgreen: .... Nie trzeba Kubeczku :D

Re: Pyszny schab

PostNapisane: sobota, 19 lipca 2014, 11:26
przez Mirtusz
Zacząłem robić karczek wczoraj, skończyłem dzisiaj. Wyglądem nie przypomina tego od Ellen, ale smak wyszedł.... rewelacyjny :D Mniam, mniam :) Polecam ;)

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: sobota, 19 lipca 2014, 17:07
przez Ellen
Mirtusz :) Jak Ty to zrobiłeś, że Twój schab wygląda jakby był pieczony :?: :shock: :lol:

Re:

PostNapisane: sobota, 19 lipca 2014, 17:37
przez Mirtusz
Ellen napisał(a):Mirtusz :) Jak Ty to zrobiłeś, że Twój schab wygląda jakby był pieczony :?: :shock: :lol:


Pieczony :?: :shock: Nie :lol: Po wyciągnięciu z wywaru, nie mogłem zrozumieć dlaczego nie jest zielony, tak jak u Ciebie, Ellen :mrgreen: Posmarowałem go glazurą z wywaru, czyli tym co zebrałem z wierzchu, a kolorek zmienił mu się podczas stygnięcia :P

Po schłodzeniu jest jeszcze bardziej aromatyczny :) Bardzo mi smakuje, tym bardziej, że posiada moje dwa ukochane dodatki, czosnek i majeranek :)

Re: Pyszny schab

PostNapisane: sobota, 19 lipca 2014, 17:42
przez Ellen
Mirtusz :D Twój wyszedł bardziej apetycznie, więc następnym razem skorzystam z Twojej podpowiedzi z glazurowaniem :D Mój był zielonkawy bo marianek na nim osiadł :mrgreen: Czosnek i majeranek to jest to, co tygrysy lubią najbardziej :lol:

Re: Pyszny schab

PostNapisane: sobota, 19 lipca 2014, 17:50
przez Mirtusz
A ja żałuję, że nie uzyskałem zielonego efektu :) Nie zamierzałem odbiegać od oryginału, bo na eksperymenty zawsze jest czas ;) A może to wina własnoręcznie robionego majonezu :?: Widać nie zdał egzaminu w Twoim przepisie, Ellen :mrgreen: