Pyszny schab

Moderator: Lamika

Pyszny schab

Postprzez Ellen » czwartek, 12 czerwca 2014, 14:25

Sposób wykonania jest bardzo prosty a schab przepyszny :D Ja zamiast schabu środkowego użyłam karkówki :D

Składniki :

1,5 kg schabu
3 l. wody
3 łyżki majonezu
6 łyżek soli
3 liście laurowe
6 żiarenek żiela
4 ząbki czosnku
3 łyżki majeranku
1 łyżeczka mielonego pieprzu

Wykonanie :

Wszystko umieścić w garnku ( łącznie ze schabem ) i doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować 5 minut.Pozostawić do wystygnięcia. Nie wyjmować mięsa z zalewy.
Po 6 godzinach powtórzyć procedurę ...... Pozostawić do wystygnięcia . Wystudzone mięso w zalewie wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia rano całość zagotować , wyjąć mięso z zalewy ,ostudzić i gotowe . :D Podawać z pieczywem zamiast wędliny . :D

Obrazek
Avatar użytkownika
Ellen
Administrator
 
Posty: 2406
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 22:11

Re: Pyszny schab

Postprzez emen5 » czwartek, 12 czerwca 2014, 18:51

Bardzo mi się podoba ten przepis i na pewno go wypróbuję :)
Pozdrawiam
Obrazek
Avatar użytkownika
emen5
 
Posty: 15304
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 08:42

Re: Pyszny schab

Postprzez Ellen » czwartek, 12 czerwca 2014, 21:07

Emen , polecam bo naprawdę warto :D
Avatar użytkownika
Ellen
Administrator
 
Posty: 2406
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 22:11

Re: Pyszny schab

Postprzez Maciek » czwartek, 12 czerwca 2014, 21:22

Nie trzeba związać sznurkiem :?:
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2930
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Pyszny schab

Postprzez Ellen » czwartek, 12 czerwca 2014, 21:25

Kubek napisał(a):Nie trzeba związać sznurkiem :?:


Chyba,że dla ozdoby :mrgreen: .... Nie trzeba Kubeczku :D
Avatar użytkownika
Ellen
Administrator
 
Posty: 2406
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 22:11

Re: Pyszny schab

Postprzez Mirtusz » sobota, 19 lipca 2014, 11:26

Zacząłem robić karczek wczoraj, skończyłem dzisiaj. Wyglądem nie przypomina tego od Ellen, ale smak wyszedł.... rewelacyjny :D Mniam, mniam :) Polecam ;)

Obrazek
Obrazek
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Avatar użytkownika
Mirtusz
 
Posty: 5175
Dołączył(a): sobota, 28 lipca 2012, 16:46

Postprzez Ellen » sobota, 19 lipca 2014, 17:07

Mirtusz :) Jak Ty to zrobiłeś, że Twój schab wygląda jakby był pieczony :?: :shock: :lol:
Avatar użytkownika
Ellen
Administrator
 
Posty: 2406
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 22:11

Re:

Postprzez Mirtusz » sobota, 19 lipca 2014, 17:37

Ellen napisał(a):Mirtusz :) Jak Ty to zrobiłeś, że Twój schab wygląda jakby był pieczony :?: :shock: :lol:


Pieczony :?: :shock: Nie :lol: Po wyciągnięciu z wywaru, nie mogłem zrozumieć dlaczego nie jest zielony, tak jak u Ciebie, Ellen :mrgreen: Posmarowałem go glazurą z wywaru, czyli tym co zebrałem z wierzchu, a kolorek zmienił mu się podczas stygnięcia :P

Po schłodzeniu jest jeszcze bardziej aromatyczny :) Bardzo mi smakuje, tym bardziej, że posiada moje dwa ukochane dodatki, czosnek i majeranek :)
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Avatar użytkownika
Mirtusz
 
Posty: 5175
Dołączył(a): sobota, 28 lipca 2012, 16:46

Re: Pyszny schab

Postprzez Ellen » sobota, 19 lipca 2014, 17:42

Mirtusz :D Twój wyszedł bardziej apetycznie, więc następnym razem skorzystam z Twojej podpowiedzi z glazurowaniem :D Mój był zielonkawy bo marianek na nim osiadł :mrgreen: Czosnek i majeranek to jest to, co tygrysy lubią najbardziej :lol:
Avatar użytkownika
Ellen
Administrator
 
Posty: 2406
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 22:11

Re: Pyszny schab

Postprzez Mirtusz » sobota, 19 lipca 2014, 17:50

A ja żałuję, że nie uzyskałem zielonego efektu :) Nie zamierzałem odbiegać od oryginału, bo na eksperymenty zawsze jest czas ;) A może to wina własnoręcznie robionego majonezu :?: Widać nie zdał egzaminu w Twoim przepisie, Ellen :mrgreen:
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Avatar użytkownika
Mirtusz
 
Posty: 5175
Dołączył(a): sobota, 28 lipca 2012, 16:46

Następna strona

Powrót do Tu się najesz

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości