Danie szybkie i niezbyt pracochłonne.
Składniki:
1) ciasto naleśnikowe, tylko bardziej gęste i bardziej słone (ja zrobiłam dużą porcję z 2 szklanek mąki, 3 jaj i półtorej szklanki wody - można też użyć mleka lub dodać kwaśnej śmietany),
2) pierś kurczaka (ja zamiast surowej dałam całą podwójną pierś oraz udko kurczaka, wyjęte wcześniej z rosołu),
3) świeża czerwona papryka a jeśli ktoś nie lubi, to można użyć pieczarek, cukinii, cebuli, żółtego sera, suszonych pomidorów, itp.,
4) przyprawy dowolne, ulubione (ja dodałam soli, pieprzu, chilli, rozmarynu i curry - czosnku akurat nie miałam).
Do surowego ciasta wrzucamy kawałeczki rozdrobnionej piersi, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz przyprawy. Łyżką nakładamy niewielkie placuszki i smażymy na rozgrzanej patelni (na niewielkiej ilości tłuszczu), na złoty kolor.
Placuszki można podawać same, z dowolną surówką lub dipem.
Smacznego!