Tarta z porami

Moderator: Lamika

Tarta z porami

Postprzez emen5 » czwartek, 20 marca 2014, 12:57

30 dkg mąki,najlepiej krupczatki
18 dkg zimnego masła
1 łyżka oliwy
2 łyżki bardzo zimnej wody mineralnej
3 - 4 pory (w zależności od wielkości)
2 jajka
3 łyżki śmietany
10 - 15 dkg startego żółtego sera
Kilka pomidorów suszonych (opcjonalnie)
przyprawy ( sól,pieprz,maggi,gałka muszkatołowa)

Masło posiekać nożem na drobne kawałki,połączyć z mąka,dodać łyżkę oleju i dalej siekać nożem,aż powstaną grudki przypominające kruszonkę.Dodać 2 łyżki bardzo zimnej wody mineralnej.Szybko zagnieść ciasto.Uformować z ciasta kulę,zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Pory bez zielonych liści oczyścić,pokroić w talarki.Udusić przez około 15 minut na oliwie/oleju,podlewając odrobiną wody.W czasie duszenia mieszać,żeby pory się zeszkliły ale nie przypaliły.Ostudzone pory doprawić solą,pieprzem,maggi,lub innymi przyprawami wg gustu.
Dwa jajka ubić z trzema łyżkami śmietany,doprawić solą,pieprzem,gałką muszkatołową lub inaczej wg uznania.
Ciastem wylepić formę do tary lub tortownicę,forując około 3 cm rant.Na ciasto wyłożyć farsz z porów,zalać polewą jajeczno-śmietanową,posypać tartym żółtym serem,przybrać pomidorami.
Wstawić tartę do nagrzanego do 200* piekarnika.Piec 20 minut,zmniejszyć temperaturę do 170* i piec jeszcze 25 minut. Jeżeli wierzch tarty za wcześnie się zrumieni,przykryć tartę folią aluminiową.

Obrazek

Smacznego :)
Pozdrawiam
Obrazek
Avatar użytkownika
emen5
 
Posty: 15304
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 08:42

Powrót do Tu się najesz

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości