Re: Pasztet Kawusi
Napisane:
czwartek, 19 grudnia 2013, 21:34
przez Jola
Kawusiu
Smakowita smakowitość
Ja jestem leń i pasztet robię dla leni dopiero w sobotę
Napisane:
piątek, 20 grudnia 2013, 00:28
przez Ellen
Pasztet wygląda smakowicie , tylko gdzie przepis ?
Re: Pasztet Kawusi
Napisane:
sobota, 21 grudnia 2013, 19:15
przez Kawusia
Na "mój" pasztet przepis jest taki:
Mięsa razem ok. 2 kg - z tego najmniej dodaję wołowiny*
1. mięso wołowe ugotować jak na rosół
2. mięso wieprzowe - łopatka i boczek (raczej tłusty) udusić dodając cebulę, grzybek,liść laurowy, tymianek,
rozmaryn, jarzynkę (sypką)
3. wątróbkę drobiową ok 10 dag na 2 kg mięsa - sparzyć
4. 2 bułki namoczyć w mleku
Wszystko przekręcić dwa razy przez maszynkę**, dodać pieprz, sól, tymianek, cząber majeranek, gałkę muszkatołową
i dwa surowe jajka.
Włożyć do wysmarowanego smalcem lub masłem garnka( formy) *** Garnek można wstawić do większego garnka
z wodą i tak gotować ok.2 godzin- aż wierzch zbrązowieje.
Można również piec w piekarniku i wtedy do piekarnika wstawić garnek z wodą aby w czasie pieczenia zapewnić
nawilżanie.
Pozostawić do stężenia w lodówce i dopiero wyjąć z formy czy garnka.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
* teraz użyłam indyka zamiast wołowiny
** ja przekręcam tylko raz
*** wygodne są tzw. jednorazowe foremki z folii
Re: Pasztet Kawusi
Napisane:
sobota, 21 grudnia 2013, 22:25
przez 78
Moja JWM twierdzi,że im więcej różnych mięs,tym pasztet jest lepszy.Dlatego do zestawu wołowe/wieprzowe/wątróbki dochodzi jeszcze kurczak,najlepiej z tłustą skórą.Natomiast na wierzch kładzie plastry słoniny.Obowiązkowo dwa razy mielony.
Re: Pasztet Kawusi
Napisane:
sobota, 21 grudnia 2013, 22:39
przez Jola
To ja podam mój przepis na pasztet leniucha
Mięso
mielone różne duszę w garnku dodaję troche podgardla i kawałek wątróbki-czasami ze dwa mrożone grzybki.Po uduszeniu -ok 30 min. studzę dodaję jajko lub dwa ,sól i pieprz.. Potem to wszystko
miksuję! i dodaje ze dwie łyżki oleju. Reszta jak u wszystkich do piekarnika i piekę. Pasztet wychodzi wilgotny i aromatyczny Polecam leniom!
Nie podaję wagi mięs bo zawsze robię na oko i wychodzi