Pasztet Kawusi

Moderator: Lamika

Pasztet Kawusi

Postprzez Kawusia » czwartek, 19 grudnia 2013, 19:52

Obrazek
Kocham moje miasto
Obrazek
Avatar użytkownika
Kawusia
 
Posty: 3550
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 18:19
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Lamika » czwartek, 19 grudnia 2013, 19:56

Pasztet z choineczką :D Wygląda smakowicie :D
Birds of a feather flock together.
Avatar użytkownika
Lamika
Administrator
 
Posty: 23386
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 22:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pasztet Kawusi

Postprzez Jola » czwartek, 19 grudnia 2013, 21:34

Kawusiu :D Smakowita smakowitość :D Ja jestem leń i pasztet robię dla leni dopiero w sobotę :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Jola
 
Posty: 15231
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 01:23

Re: Pasztet Kawusi

Postprzez emen5 » czwartek, 19 grudnia 2013, 23:54

Bardzo smakowity pasztet :) Aż ślinka leci :roll:
Pozdrawiam
Obrazek
Avatar użytkownika
emen5
 
Posty: 15304
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 08:42

Postprzez Ellen » piątek, 20 grudnia 2013, 00:28

Pasztet wygląda smakowicie , tylko gdzie przepis ? :roll:
Avatar użytkownika
Ellen
Administrator
 
Posty: 2406
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 22:11

Re: Pasztet Kawusi

Postprzez Kawusia » sobota, 21 grudnia 2013, 19:15

Na "mój" pasztet przepis jest taki:

Mięsa razem ok. 2 kg - z tego najmniej dodaję wołowiny*

1. mięso wołowe ugotować jak na rosół
2. mięso wieprzowe - łopatka i boczek (raczej tłusty) udusić dodając cebulę, grzybek,liść laurowy, tymianek,
rozmaryn, jarzynkę (sypką)

3. wątróbkę drobiową ok 10 dag na 2 kg mięsa - sparzyć
4. 2 bułki namoczyć w mleku

Wszystko przekręcić dwa razy przez maszynkę**, dodać pieprz, sól, tymianek, cząber majeranek, gałkę muszkatołową
i dwa surowe jajka.

Włożyć do wysmarowanego smalcem lub masłem garnka( formy) *** Garnek można wstawić do większego garnka
z wodą i tak gotować ok.2 godzin- aż wierzch zbrązowieje.
Można również piec w piekarniku i wtedy do piekarnika wstawić garnek z wodą aby w czasie pieczenia zapewnić
nawilżanie.
Pozostawić do stężenia w lodówce i dopiero wyjąć z formy czy garnka.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

* teraz użyłam indyka zamiast wołowiny
** ja przekręcam tylko raz
*** wygodne są tzw. jednorazowe foremki z folii
Kocham moje miasto
Obrazek
Avatar użytkownika
Kawusia
 
Posty: 3550
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 18:19
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Pasztet Kawusi

Postprzez 78 » sobota, 21 grudnia 2013, 22:25

Moja JWM twierdzi,że im więcej różnych mięs,tym pasztet jest lepszy.Dlatego do zestawu wołowe/wieprzowe/wątróbki dochodzi jeszcze kurczak,najlepiej z tłustą skórą.Natomiast na wierzch kładzie plastry słoniny.Obowiązkowo dwa razy mielony.
Avatar użytkownika
78
 
Posty: 10587
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 19:59

Re: Pasztet Kawusi

Postprzez Jola » sobota, 21 grudnia 2013, 22:39

To ja podam mój przepis na pasztet leniucha
Mięso mielone różne duszę w garnku dodaję troche podgardla i kawałek wątróbki-czasami ze dwa mrożone grzybki.Po uduszeniu -ok 30 min. studzę dodaję jajko lub dwa ,sól i pieprz.. Potem to wszystko miksuję! i dodaje ze dwie łyżki oleju. Reszta jak u wszystkich do piekarnika i piekę. Pasztet wychodzi wilgotny i aromatyczny Polecam leniom! :D Nie podaję wagi mięs bo zawsze robię na oko i wychodzi :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Jola
 
Posty: 15231
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 01:23


Powrót do Tu się najesz

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość