Strona 1 z 1

Zupa z dyni

PostNapisane: niedziela, 6 października 2013, 19:26
przez Lamika
Przepis nie jest mój autorski, tylko gdzieś znaleziony (nie pamiętam skąd, bo wycięłam, a resztę wyrzuciłam.)
Ilość jest, niestety, na pułk wojska :mrgreen: Ale uważam, że wywaru można wziąć o połowę mniej i zupa będzie bardziej kremowa.
Składniki
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki mączyste
1 kg świeżej dyni
2 l bulionu jarzynowego (uważam, że wystarczy ok. 1 litra)
szczypta mielonej gałki muszkatolowej
100 ml kremowej śmietanki (można dać mniej)
1 pęczek szczypiorku
świeżo zmielony czarny pieprz
ew. sól

Przygotowanie:
- w rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić
- dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię (usuwamy pestki) i obrane i pokrojone ziemniaki
- zalewamy bulionem, gotujemy 40 min. pod przykryciem na małym ogniu
-całość miksujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową
- wlewamy śmietankę, zagotowujemy, podajemy posypując każdą porcję posiekanym szczypiorkiem (ja dodałam jeszcze grzanki ziołowe)
Tak to wygląda na miseczce
Obrazek

Re: Zupa z dyni

PostNapisane: niedziela, 6 października 2013, 19:53
przez emen5
Lamiko :) Zupka wygląda bardzo apetycznie.Jak będę miała dynię,to spróbuję :)

PostNapisane: niedziela, 6 października 2013, 20:40
przez Ellen
Robię tak samo , tylko zamiast gałki dodaję curry . :)
A Ty mówisz Lamiko , że nie umiesz gotować :mrgreen:

Re: Zupa z dyni

PostNapisane: wtorek, 8 października 2013, 08:03
przez ludi2
Jaka piękna prezentacja Lamiko :D