Strona 1 z 1

Kurczę a la flaczki

PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2013, 12:42
przez Alicja
Składniki:
1) kurczak (w zależności od liczby domowników cały, 1/2, 1/4 lub 3-4 udka pałeczki)
2) włoszczyzna
3) cebula
4) 15-25 dkg pieczarek
5) 3-4 listki laurowe
6) 6 ziaren ziela angielskiego
7) 1-2 ząbki czosnku lub sól czosnkowa
8) majeranek (sporo)
9) sól, pieprz, papryka ostra i słodka
10) szczypta imbiru
11) świeżo otarta gałka muszkatołowa
12) mąka i masło sklarowane do zasmażki

Obrazek

Kurczaka ugotować (ale nie rozgotować, co mnie się właśnie udało) z warzywami (mogą być tarte albo w całości), cebulą, rozdrobnionym czosnkiem oraz listkami laurowymi i zielem angielskim. Po wystudzeniu, kurczaka wyjmujemy,oddzielamy od kości i rwiemy na niewielkie kawałki. Warzywa, jeżeli były gotowane w całości, możemy wykorzystać do sałatki jarzynowej. Do dekoracji pozostawiamy jedynie kawałek marchewki pokrojonej w talarki. Wywar przecedzamy i przez kilka minut gotujemy w nim pokrojone pieczarki. Dodajemy kawałki kurczaka i doprawiamy do smaku tak, jak normalne flaki. Dla zagęszczenia zrobimy zasmażkę ale można też dodać osobno ugotowany makaron, łazanki, czy zacierki (kto co lubi). Podawać z chlebem.

Wspaniała zupka na jesienne obiady, smacznego :D

Re: Kurczę a la flaczki

PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2013, 13:13
przez Maciek
Pychotka, już czuję smak :) Zrobię ;)

Re: Kurczę a la flaczki

PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2013, 21:51
przez ludi2
Alicjo :D a jak doprawiasz normalne flaki ? ;)

PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2013, 23:57
przez Alicja
Ludi :D ja flaków wołowych daję: ok 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej i szczyptę ostrej, ze dwie garstki suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej, szczyptę suszonego imbiru, szczyptę pieprzu i soli (ew. soli czosnkowej) do smaku. Kiedyś dodawałam również kilka kropli Maggi.

Nie jestem mistrzynią w przyprawianiu flaków, więc może ktoś się w tej sprawie wypowie.

Re: Kurczę a la flaczki

PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 14:32
przez emen5
Przyprawianie flaków zależy od upodobań kulinarnych konsumenta ;) Ja nie dodaję imbiru ani soli czosnkowej.Majeranku daję mniej ale więcej papryki słodkiej i ostrej oraz pieprzu.Proponuję dodawać po trochu przypraw i próbować.Można zrobić łagodniejsze i doprawiać na talerzu.Tylko majeranek trzeba zagotować. Ja na talerzu posypuję parmezanem lub innym ulubionym,tartym żółtym serem.