Składniki:
1) kurczak (w zależności od liczby domowników cały, 1/2, 1/4 lub 3-4 udka pałeczki)
2) włoszczyzna
3) cebula
4) 15-25 dkg pieczarek
5) 3-4 listki laurowe
6) 6 ziaren ziela angielskiego
7) 1-2 ząbki czosnku lub sól czosnkowa
8) majeranek (sporo)
9) sól, pieprz, papryka ostra i słodka
10) szczypta imbiru
11) świeżo otarta gałka muszkatołowa
12) mąka i masło sklarowane do zasmażki
Kurczaka ugotować (ale nie rozgotować, co mnie się właśnie udało) z warzywami (mogą być tarte albo w całości), cebulą, rozdrobnionym czosnkiem oraz listkami laurowymi i zielem angielskim. Po wystudzeniu, kurczaka wyjmujemy,oddzielamy od kości i rwiemy na niewielkie kawałki. Warzywa, jeżeli były gotowane w całości, możemy wykorzystać do sałatki jarzynowej. Do dekoracji pozostawiamy jedynie kawałek marchewki pokrojonej w talarki. Wywar przecedzamy i przez kilka minut gotujemy w nim pokrojone pieczarki. Dodajemy kawałki kurczaka i doprawiamy do smaku tak, jak normalne flaki. Dla zagęszczenia zrobimy zasmażkę ale można też dodać osobno ugotowany makaron, łazanki, czy zacierki (kto co lubi). Podawać z chlebem.
Wspaniała zupka na jesienne obiady, smacznego