Strona 1 z 1

Flaczki z boczniaków

PostNapisane: piątek, 31 maja 2013, 16:05
przez Maciek
Flaki wołowe zamieniamy na boczniaki i robimy tak jak normalne flaczki ;) Smacznego :)

Obrazek

PostNapisane: piątek, 31 maja 2013, 16:23
przez Alicja
Kubek, podaj dokładny przepis ... kupujemy boczniaki i co dalej :?: Ja nie robię flaków i nie jadłam jeszcze boczniaków (czasem sprzedają u mnie w warzywniaku na tackach ale nie kupowałam, bo nie wiedziałam, jak je przygotować) :oops:

PostNapisane: piątek, 31 maja 2013, 16:35
przez Lamika
Flaczki z boczniaków brzmią o wiele lepiej niż flaczki z flaków :mrgreen: Poproszę o szczegóły, lubię boczniaki :)

Re: Flaczki z boczniaków

PostNapisane: piątek, 31 maja 2013, 23:37
przez ludi2
Tez czekam na przepis :)

Re: Flaczki z boczniaków

PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 03:54
przez Maciek
Oto mój przepis. Potrzebujemy:
-pół kilograma boczniaków
-3 marchewki
-1 pietruszkę
-mały seler
-por (biała część)
-ziele, liść, pieprz, sól, gałka, imbir, majeranek, papryka ostra, słodka
-masło, olej
-łyżka mąki
-1,5 do dwóch litrów bulionu

Boczniaki myjemy, kroimy na cienkie paski. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cienkie paski.
Cebulę kroimy w piórka, por kroimy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, podsmażamy to co pokrojone 8-) Tak z 5 minut. Warzywa zmiękną.Można jeszcze dodać trochę koncentratu pomidorowego.
Do ugotowanego bulionu dodajemy przesmażone warzywa, przyprawy, doprawiamy do smaku, gotujemy około pół godziny.Na koniec robimy zasmażkę.
Na rozgrzany tłuszcz na patelni dodajemy mąkę, mieszamy, podsmażamy do jasnobrązowego zrumienienia. Dodajemy wywaru, wlewamy do flaczków, gotujemy chwilę. Gotowe :)
Na talerzy posypujemy natką z pietruszki, zajadamy z chlebkiem. Smacznego :)

Jeszcze jedna uwaga. Robiąc zasmażkę pamiętajmy, że gorącą zasmażkę rozrabiamy zimną wodą lub wywarem, a zimną odwrotnie ;)