Flaczki z boczniaków

Moderator: Lamika

Flaczki z boczniaków

Postprzez Maciek » piątek, 31 maja 2013, 16:05

Flaki wołowe zamieniamy na boczniaki i robimy tak jak normalne flaczki ;) Smacznego :)

Obrazek
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2929
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 06:54
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez Alicja » piątek, 31 maja 2013, 16:23

Kubek, podaj dokładny przepis ... kupujemy boczniaki i co dalej :?: Ja nie robię flaków i nie jadłam jeszcze boczniaków (czasem sprzedają u mnie w warzywniaku na tackach ale nie kupowałam, bo nie wiedziałam, jak je przygotować) :oops:
P o z d r a w i a m
Obrazek
Avatar użytkownika
Alicja
 
Posty: 25437
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 12:57
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Lamika » piątek, 31 maja 2013, 16:35

Flaczki z boczniaków brzmią o wiele lepiej niż flaczki z flaków :mrgreen: Poproszę o szczegóły, lubię boczniaki :)
Birds of a feather flock together.
Avatar użytkownika
Lamika
Administrator
 
Posty: 24413
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 21:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: Flaczki z boczniaków

Postprzez ludi2 » piątek, 31 maja 2013, 23:37

Tez czekam na przepis :)
Avatar użytkownika
ludi2
 
Posty: 247
Dołączył(a): niedziela, 14 października 2012, 21:06

Re: Flaczki z boczniaków

Postprzez Maciek » sobota, 1 czerwca 2013, 03:54

Oto mój przepis. Potrzebujemy:
-pół kilograma boczniaków
-3 marchewki
-1 pietruszkę
-mały seler
-por (biała część)
-ziele, liść, pieprz, sól, gałka, imbir, majeranek, papryka ostra, słodka
-masło, olej
-łyżka mąki
-1,5 do dwóch litrów bulionu

Boczniaki myjemy, kroimy na cienkie paski. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cienkie paski.
Cebulę kroimy w piórka, por kroimy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, podsmażamy to co pokrojone 8-) Tak z 5 minut. Warzywa zmiękną.Można jeszcze dodać trochę koncentratu pomidorowego.
Do ugotowanego bulionu dodajemy przesmażone warzywa, przyprawy, doprawiamy do smaku, gotujemy około pół godziny.Na koniec robimy zasmażkę.
Na rozgrzany tłuszcz na patelni dodajemy mąkę, mieszamy, podsmażamy do jasnobrązowego zrumienienia. Dodajemy wywaru, wlewamy do flaczków, gotujemy chwilę. Gotowe :)
Na talerzy posypujemy natką z pietruszki, zajadamy z chlebkiem. Smacznego :)

Jeszcze jedna uwaga. Robiąc zasmażkę pamiętajmy, że gorącą zasmażkę rozrabiamy zimną wodą lub wywarem, a zimną odwrotnie ;)
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2929
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 06:54
Lokalizacja: Częstochowa


Powrót do Tu się najesz

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość