Oto mój przepis. Potrzebujemy:
-pół kilograma boczniaków
-3 marchewki
-1 pietruszkę
-mały seler
-por (biała część)
-ziele, liść, pieprz, sól, gałka, imbir, majeranek, papryka ostra, słodka
-masło, olej
-łyżka mąki
-1,5 do dwóch litrów bulionu
Boczniaki myjemy, kroimy na cienkie paski. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cienkie paski.
Cebulę kroimy w piórka, por kroimy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, podsmażamy to co pokrojone

Tak z 5 minut. Warzywa zmiękną.Można jeszcze dodać trochę koncentratu pomidorowego.
Do ugotowanego bulionu dodajemy przesmażone warzywa, przyprawy, doprawiamy do smaku, gotujemy około pół godziny.Na koniec robimy zasmażkę.
Na rozgrzany tłuszcz na patelni dodajemy mąkę, mieszamy, podsmażamy do jasnobrązowego zrumienienia. Dodajemy wywaru, wlewamy do flaczków, gotujemy chwilę. Gotowe

Na talerzy posypujemy natką z pietruszki, zajadamy z chlebkiem. Smacznego

Jeszcze jedna uwaga. Robiąc zasmażkę pamiętajmy, że gorącą zasmażkę rozrabiamy zimną wodą lub wywarem, a zimną odwrotnie
