55 dkg mąki pszennej
4 dkg świeżych drożdży lub torebka drożdży suszonych
0,5 szklanki mleka
1 duże jajko
4 łyżki (1 + 3) cukru
2 łyżki rozpuszczonego masła
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 żółtko do posmarowania
ewentualnie mak do posypania
Podgrzać mleko,wymieszać z łyżką cukru,drożdżami i 3 łyżkami mąki.Odstawić do podrośnięcia. Jajko utrzeć z resztą cukru na puszystą masę.Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże,wymieszać.Dodać utarte żółtko,roztopione masło,sól i wodę.Dokładnie wyrobić.Postawić w cieple do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części.Z każdej części uformować wałek i zapleść z wałków warkocz.Końce zlepić i podwinąć pod spód.Chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Żółtko wymieszać z 4 łyżkami wody i pędzelkiem posmarować wierzch chałki.Posypać makiem ( lub nie posypywać). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec 20 - 30 minut,aż skórka będzie złocistobrązowa.
Tak wygląda chałka natychmiast po wyjęciu z pieca
