Strona 1 z 1

Mielone z kiszoną kapustą

PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2013, 21:27
przez Maciek
-60 dag mielonego mięsa
-30 dag kiszonej kapusty
-2 jajka
- kasza manna
-pieprz, sól
Kiszoną kapustę płuczemy wodą. Odciskamy, drobno kroimy. Do mielonego dodajemy 2 jajka, kapustę, pieprz, trochę soli, kaszę . Dokładnie wyrabiamy. Kaszy manny dajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję naszego mielonego ;) Wiecie co mam na myśli, nie może być za bardzo ciapowate, ani za gęste :mrgreen:
Formujemy kotleciki ( mokre ręce) i smażymy na oleju. Bez tartej bułki. Po usmażeniu dusimy w garnku osolonej z przyprawami wodzie. Kapusta musi zmięknąć. Następnie robimy jakiś sosik, może być grzybowy, ziemniaczki, suróweczka i wcinamy ;)

Obrazek

Re: Mielone z kiszoną kapustą

PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2013, 22:17
przez emen5
O takich mielonych nawet nie słyszałam :o Apetycznie wyglądają :) Muszę wypróbować :)

Re: Mielone z kiszoną kapustą

PostNapisane: piątek, 22 lutego 2013, 21:24
przez Maciek
emen5 napisał(a): Apetycznie wyglądają :)


Nie tylko wyglądają, są naprawdę dobre :)

Re: Mielone z kiszoną kapustą

PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 05:24
przez Maciek
Małe ułatwienie do tego przepisu. Kiszoną kapustę przed pokrojeniem, gotujemy około 10 minut. Łatwiej pokroić, lepiej formuje się kotlety ;)

PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 07:37
przez Alicja
Ile czasu (+/-) dusimy kotlety po usmażeniu :?:

Re:

PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 08:49
przez Maciek
Alicja napisał(a):Ile czasu (+/-) dusimy kotlety po usmażeniu :?:


10-15 minut, na małym ogniu :)

PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 10:37
przez Lamika
Czy kasza manna jest surowa, czy gotowana :?:

Re:

PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 10:41
przez Maciek
Lamika napisał(a):Czy kasza manna jest surowa, czy gotowana :?:


Kobitki, kobitki :mrgreen: Surowa, zamiast tartej bułki :twisted: