Strona 1 z 1

Kotlet 'górnik'

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2013, 13:26
przez Mirtusz
Obrazek


Czarno na białym... Wariacja kotleta schabowego. Przepis zaczerpnięty ze stronki Przepisy Alicji.

Składniki
schab
1/2 kg kiszonej kapusty
1/2 kg pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz, dowolne zioła
tłuszcz do smażenia


Wykonanie
Ugotować kapustę kiszoną. Pieczarki przesmażyć z cebulą na maśle. Połączyć kapustę z grzybami, doprawić do smaku. Kotlety rozklepać, nakładać farsz i zwijać w roladki. Panierować, smażyć na gorącym tłuszczu.

Dodam od siebie, że kapustę najlepiej zmielić na grubym sitku. Tak zrobiłem, mimo że w przepisie nie było o tym mowy. Kotlety trochę się rozłażą zarówno przy formowaniu, jak i przy smażeniu. Najlepiej zacząć smażyć kotlety w miejscu końca zawijasa, wtedy rolada zachowa pożądany kształt :)

Smacznego ;)

Re: Kotlet 'górnik'

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2013, 20:56
przez emen5
Mirtusz :) Dzięki za przepis.Bardzo mi się podoba i na pewno wypróbuję :)

Re: Kotlet 'górnik'

PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2013, 20:20
przez emen5
Dzisiaj zrobiłam "górnika" ;) Bardzo dobry kotlecik :) Z konieczności zrobiłam drobne zmiany.Ponieważ zapomniałam kupić pieczarek,użyłam grzyby suszone,namoczone i obgotowane. Kapustę pokroiłam drobno (po ugotowaniu) i też poddusiłam razem z grzybami i cebulą.
Aby zapobiec otworzeniu rolady,można każdy kotlecik obwiązać nitką,albo spiąć szpadką lub specjalną sprężynką.