Leczo na kiełbasie z kabaczkiem (bez dodatku wody)

Moderator: Lamika

Leczo na kiełbasie z kabaczkiem (bez dodatku wody)

Postprzez Alicja » poniedziałek, 30 lipca 2012, 20:58

Składniki:
1) pętko dobrze uwędzonej kiełbasy (zamiennie - parówki),
2) 4-5 dużych cebul,
3) 10-15 dag (dkg) pieczarek,
4) 4-6 różnokolorowych papryk,
5) 1 spory kabaczek (zamiennie, jeśli ktoś lubi - 1 lub 2 cukinie),
6) 2-4 pomidory (zamiennie - przecier a "z braku laku" koncentrat pomidorowy),
7) 1 ząbek czosnku lub sól czosnkowa (niekoniecznie, jeśli kiełbasa jest mocno czosnkowana),
8) 1 kostka rosołowa (ja dodaję bulion warzywny),
9) 1-2 łyżki stołowe bułki tartej,
10) sól, pieprz do smaku ew. niewielka ilość świeżej bazylii,
11) smalec lub olej do smażenia.

Cebulę pokroić w półtalarki i zeszklić na tłuszczu na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę, paski lub talarki i dodać do cebuli. Po kilku chwilach dorzucić pokrojone pieczarki i całość smażyć jeszcze ok. 5 minut (wody z pieczarek nie trzeba dokładnie odparowywać). Całość przełożyć do dużego garnka, przykryć i postawić na maleńkim ogniu.
Kabaczek (lub cukinię) obrać ze skórki, przekroić wzdłuż (na dwie lub cztery części), usunąć pestki i pokroić w grubą kostkę. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić (jakkolwiek).
Do garnka wrzucić kabaczka a jak już puści sok, to zwiększyć ogień i dodać paprykę (też powinna puścić dużo soku). Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kostkę rosołową a na końcu pomidory. Całość gotować tak, by warzywa były ugotowane ale nie rozgotowane. Jeśli leczo jest zbyt rzadkie, można go zagęścić bułką tartą (mąka niestety zmienia smak). Bułkę sypie się bezpośrednio na gotujące warzywa i jednocześnie energicznie miesza. Pozostaje już tylko doprawić do smaku i odstawić z ognia. Dać potrawie odpocząć - a po 1/2 h palce lizać (ale z chlebkiem, z chlebkiem).
P o z d r a w i a m
Obrazek
Avatar użytkownika
Alicja
 
Posty: 25437
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 12:57
Lokalizacja: Warszawa

Re: Leczo na kiełbasie z kabaczkiem (bez dodatku wody)

Postprzez Pleszka » wtorek, 31 lipca 2012, 10:22

Super danie! :D
Dosłownie kilka dni temu robiłam niemal identyczne.
"Niemal", bo od jakiegoś czasu staram się nie dodawać żadnych kostek smakowych (najczęściej przyprawiam suszonymi lub świeżymi ziołami i przyprawami - solą, pieprzem, papryką, czosnkiem itp.).
Dodałam też pokrojonego jak cukinię ogórka szklarniowego (jak czegoś w domu jest w dużej ilości to zwykle strasznie kombinuję...).
Pleszka
 
Posty: 405
Dołączył(a): piątek, 27 lipca 2012, 20:15

Re: Leczo na kiełbasie z kabaczkiem (bez dodatku wody)

Postprzez Maciek » wtorek, 31 lipca 2012, 13:50

Zrobiłem dzisiaj :) Dodałem ostrą papryczkę, trochę przesadziłem :twisted: Ale dało się zjeść ;)

Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2929
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 06:54
Lokalizacja: Częstochowa


Powrót do Tu się najesz

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość