Ilość jest, niestety, na pułk wojska

Składniki
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki mączyste
1 kg świeżej dyni
2 l bulionu jarzynowego (uważam, że wystarczy ok. 1 litra)
szczypta mielonej gałki muszkatolowej
100 ml kremowej śmietanki (można dać mniej)
1 pęczek szczypiorku
świeżo zmielony czarny pieprz
ew. sól
Przygotowanie:
- w rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić
- dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię (usuwamy pestki) i obrane i pokrojone ziemniaki
- zalewamy bulionem, gotujemy 40 min. pod przykryciem na małym ogniu
-całość miksujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową
- wlewamy śmietankę, zagotowujemy, podajemy posypując każdą porcję posiekanym szczypiorkiem (ja dodałam jeszcze grzanki ziołowe)
Tak to wygląda na miseczce
