1 kg schabu b/kości
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki soli
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki chili
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka bazylii
cienka damska skarpetka ( nowa

Wykonanie :
Schab umyć , osuszyć ,włożyć do miski, obtoczyć dokładnie w cukrze i wstawić do lodówki na 24 godz .
Po 24 godzinach schab wyjąć , umyć pod bieżącą wodą i osuszyć . Miskę umyć i wytrzeć do sucha.
Wsypać sól do miski , wytaplać ( wydusić) w niej schab i z powrotem do lodówki na 24 godziny . Po tym czasie powtarzamy proces mycia i osuszania.
Czosnek wyciskamy ,mieszamy dokładnie ze wszystkimi przyprawami i nacieramy ( a raczej obklejamy ) schab ziółkami .
Wkładamy do skarpetki i wieszamy w chłodnym miejscu na 4-5 dni .
