Farfelki

Moderator: Lamika

Farfelki

Postprzez emen5 » niedziela, 10 lutego 2013, 21:38

Zrobiłam dzisiaj kluseczki,które chcę Wam polecić.Trochę trwa ich wykonanie,ale warto poczekać :) Porcja na trzy-4 osoby.

25 dkg mąki
1 jajko
1 łyżka smalcu z gęsi lub kaczki
duża cebula
sól wg uznania
1/4 szklanki chłodnej wody

Do miski wsypać mąkę wbić jajko i stopniowo dolewać wodę (nie może być więcej niż podane w przepisie,ale może być mniej). Zagnieść bardzo twarde ciasto,owinąć ściereczką i postawić na 30 minut aby odpoczęło. Włożyć ciasto do foliowej torebki i umieścić w zamrażalniku na kolejne 30 minut.
Mocno schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach (dlatego musi być twarde!) bezpośrednio na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i lekko zrumienić.
W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz,wsypać drobno posiekaną cebulę,zamieszać. Po chwili dodać zrunienione farfelki,wymieszać. Zalać wszystko posolonym wrzątkiem w proporcji : na szklankę klusek szklanka wody.
Wymieszać i wstawić rondel do piekarnika nagrzanego do 180* na około 30 minut,aby kluseczki wchłonęły całą wodę.Przełożyć na półmisek i podawać do mię lub zup wg uznania.

Obrazek

Zrobiłam zdjęcie w garnku,kluseczek które pozostały na jutro,bo musiałam sprawdzić jak smakują :) Te białe plamy,to prześwitujące dno rondla ;)
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Re: Farfelki

Postprzez Jola » niedziela, 10 lutego 2013, 21:54

Emen :-D Ciekawy przepis,fakt pracochłonny ale spróbować trzeba.Tylko gdzie ja kupie tłuszcz z gęsi albo kaczki? :roll:
Obrazek
Jola

Postprzez emen5 » niedziela, 10 lutego 2013, 23:12

Jolu :) Na bazarze.Może pod Halą Mirowską,na pewno pod Uniwersamem :) Albo kup gęś czy kaczkę i upiecz. Będziesz miała tłuszcz zrobisz kluseczki do pieczonego ptaszka :lol:
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez ludi2 » wtorek, 12 lutego 2013, 14:32

Emen5 :D
Przepis bardzo ciekawy :D
Juz od dawna «kolekcjonuję » przepisy na dania mączne
chocby i z tego wzgledu, zeby nie kupować przemyslowych makaronow :mrgreen:
Zdradz jeszcze Emen5 z jakiego regionu Polski pochodzą te Farfelki? :D
ludi2