Trochę włoszczyzny czyli focaccia

Moderator: Lamika

Trochę włoszczyzny czyli focaccia

Postprzez Wędrowiec » czwartek, 19 stycznia 2023, 17:35

Focaccia – przepis ze strony z drobnymi modyfikacjami.
Wykonanie jest czasochłonne, ale nie pracochłonne, a efekt rekompensuje poświęcony czas.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas wyrastania ciasta łącznie: 2 godziny
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: blaszka 20/30 cm

Składniki na zaczyn
• 7 g drożdży suszonych
• 2 czubate łyżki mąki pszennej - 60 g
• 7 łyżek ciepłej wody
• płaska łyżeczka cukru

Składniki na ciasto
• zaczyn
• 280 g mąki pszennej tortowej
• płaska łyżeczka soli
• 1 łyżka oliwy
• pół szklanki ciepłej wody - 125 ml

Składniki dodatkowe
• 3 łyżki oliwy
• 2 łyżki wody
• świeży rozmaryn
• mini pomidorki - około 50 g

Focaccia przepis
Przygotowanie zaczynu.
składniki na zaczyn umieścić w jednej miseczce
drożdże rozetrzeć z resztą
całość wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut

W dużej misce (miska miksera) umieść wszystkie składniki na ciasto: mąkę, sól, zaczyn, oliwę, wodę i zaczyn.
Całość wymieszać łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego i wyrabiać przez minimum 5 minut.
Miskę przykryć i odstawić do wyrastania w ciepłym miejscu przez 1 godzinę.
Do formy o wymiarach 20 x 30 cm wlać dwie łyżki oliwy z oliwek i rozsmarować po całej powierzchni. Przenieść wyrośnięte ciasto i rozciągnąć na całym spodzie foremki.
Formę z ciastem zostawić do wyrastania na 30 minut.
Na cieście rozłożyć rozmaryn i posmarować je mieszanką wody i oliwy.
Palcami porobić wgłębienia w cieście.
Małe pomidorki przekroić na pół i poukładać lekko wciskając.

Piec w 220 stopniach przez ok. 25 minut (210 z termoobiegiem).
Od razu po upieczeniu wyjąć z foremki.

W oryginalnym przepisie autorka kilkukrotnie pisze o lepiącym się cieście. Moje nie lepiło się i nie miałam problemów z rozciągnięciem w foremce. Dodałam też mniej soli (w oryginale są dwie łyżeczki).
Focaccię piekłam w formie do tarty, bo nie mam odpowiedniej blaszki. „Ciepłe miejsce”, to u mnie sąsiedztwo kaloryfera w kuchni, a naczynie z rosnącym ciastem przykrywam puchatym ręcznikiem. Autorka ogrzewa w piekarniku, ale bałam się, że ugotuję drożdże;)


Linki do zdjęć z moim wyrobem:)
https://drive.google.com/file/d/1HPg0Vb ... share_link
https://drive.google.com/file/d/1tz67E_ ... share_link
Avatar użytkownika
Wędrowiec
 
Posty: 384
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 06:21

Re: Trochę włoszczyzny czyli focaccia

Postprzez emen5 » czwartek, 19 stycznia 2023, 19:50

Pięknie wygląda i ślinka leci :D
Pozdrawiam
Obrazek
Avatar użytkownika
emen5
 
Posty: 15207
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 07:42


Powrót do Tu się najesz

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron