Nasze balkony

Moderator: Lamika

Re: Nasze balkony

Postprzez Maciek » środa, 18 czerwca 2014, 16:58

Kawusia napisał(a):Wczoraj dokupiłam nową aksamitkę. Nie mogłam się oprzeć jej urodzie.. takiego koloru jeszcze nie widziałam i ta aksamitka pięknie pachnie :D

Kawusiu, zadanie na jesień ;) Zbiór nasion tej aksamitki i wysłanie ich Kubkowi :twisted:
Maciek

Postprzez Kawusia » środa, 18 czerwca 2014, 17:27

Kubek... nie ma sprawy, tylko mi przypomnij :D
Kocham moje miasto
Obrazek
Kawusia

Postprzez emen5 » środa, 18 czerwca 2014, 20:12

Kawusiu,aksamitka piękna :) A pachnącej aksamitki jeszcze nie widziałam :roll: :o
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Alicja » środa, 18 czerwca 2014, 21:11

Kolor niespotykany :D niech Ci się Kawusiu dobrze chowa :)
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Postprzez Mirtusz » środa, 18 czerwca 2014, 21:35

W tym roku eksperymentuję z uprawą hydroponiczną. Mam balkon południowy i w zeszłym roku kwiaty rosły bardzo marnie. Teraz kwiaty wyglądają bez porównania lepiej, nie muszę ich tak często podlewać, robię to tylko 2 razy w tygodniu.
Obrazek
Na zdjęciu widać doniczki samonawadniające. Czekam na nowe haki, także tymczasowo wiszą do wewnątrz. Trochę to nieciekawie wygląda, bo balkon jest długi i wąski.

Surfinia biała miniaturowa, bakopa, 2 rodzaje pelargonii, nemezja, kropliki oraz rozmaryn. To moje balkonowe roślinki :)

Bardzo podobają mi się Wasze kwiaty. Wiem ile ich pielęgnacja wymaga zachodu, dlatego szczerze podziwiam Wasz wysiłek i efekty ;)
Ostatnio edytowano środa, 18 czerwca 2014, 21:48 przez Mirtusz, łącznie edytowano 1 raz
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Mirtusz

Postprzez Jola » środa, 18 czerwca 2014, 21:45

Mirtusz :D Uprawa hydroponiczna? Brawo! :D Ja podziwiaam Was wszystkich! U mnie na balkonie stoją kwiatki wyniesione z domu więc na sezonowe niema miejsca :D :mrgreen:
Obrazek
Jola

Postprzez Lamika » środa, 18 czerwca 2014, 22:16

Mirtusz :) Kwiaty wyglądają bardzo ładnie. Ciekawa jestem tej uprawy hydroponicznej :)
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Postprzez emen5 » środa, 18 czerwca 2014, 22:31

Mirtusz :) Masz piękne kwiaty na balkonie :D Napisz coś o tej uprawie hydroponicznej.Ja też mam południowy wystrój :roll:
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Alicja » środa, 18 czerwca 2014, 23:23

Też jestem ciekawa :) czy w doniczkach jest coś innego zamiast ziemi :?: Szkoda, że u mnie nic nie może stać, ani wisieć na balkonie. Na moim osiedlu są wiatry niemal huraganowe :(
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Postprzez Mirtusz » czwartek, 19 czerwca 2014, 08:09

Już na tę chwilę jestem zadowolony z tej uprawy. Rośliny przeżyły mój trzytygodniowy pobyt w szpitalu, ale chyba miałem trochę szczęścia, bo było wtedy deszczowo i dość chłodno.

Jeśli chodzi o zawartość doniczek: w środku jest tylko keramzyt, obojętne podłoże. Na górę położyłem warstwę ziemi, ale to później, ze względów praktycznych, bo kulki keramzytu wyjadały gołębie :roll:

Stosuję wodę i nawóz do roślin. Oczywiście sama uprawa wymaga specjalnych doniczek, ale chyba warto zainwestować, by osiągnąć żądany cel. Rośliny bez szwanku przetrwały majową falę upałów i już widać, że na południowym balkonie, gdzie większość dnia mam ostre słońce, będą czuły się dobrze. W zeszłym roku w tradycyjnych doniczkach, przy podlewaniu 2 razy dziennie, ziemia spiekła mi się na amen :evil: Kwiaty były blade, po prostu brzydkie. Nie chcę chwalić dnia przed zachodem słońca, ale już w tej chwili widzę zmiany na plus ;) No i rzadkie podlewanie... jaka wygoda :D

Na marginesie. W domu też wykorzystałem takie same doniczki, ale tu poszedłem inną drogą i wymieszałem keramzyt z ziemią, by podnieść higroskopijność podłoża i w ostatecznie rzadziej podlewać kwiaty. Zastosowałem to oczywiście u roślin lubiących wodę (kalanchoe, fiołek, stefanotis). Powiem tylko, że efekt mnie mile zaskoczył ;)

Wczoraj umieściłem zdjęcie zrobione dla metaloplastyka. Dzisiaj świeże...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ładna, soczysta zieleń i okazałe kwiatostany. Mam nadzieję, że już tak zostanie ;)
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Mirtusz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze balkony