Wyprawa do Portugalii

Moderator: Lamika

Postprzez Ellen » sobota, 18 października 2025, 07:49

Pociąg którym wróciliśmy do Porto. :D

Obrazek

Obrazek
Ellen
Administrator

Postprzez Ellen » sobota, 18 października 2025, 08:23

Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Czas wracać do domu :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co zrobiło na mnie wrażenie?
Ludzie wyluzowani, uśmiechający się do ciebie i próbujący nawiązać konwersację (w języku portugalskim), brak wałęsających się kotów i psów ( w Lizbonie spotkałam dwa koty a w Pinhao jednego psa). Psów jest zdecydowanie mniej niż u nas.
Prania powiewające niczym flagi :D
Skromne kościoły i kolejki potrzebujących stojące przed kościołami w oczekiwaniu na żywność i ubrania.
Różnorodność narodowości żyjąca obok siebie bez uprzedzeń.
I oczywiście architektura,kolorystyka budynków i mozaiki.
Wszystko to sprawiło, że chcę jeszcze tam wrócić.
Ellen
Administrator

Postprzez Lamika » sobota, 18 października 2025, 11:23

Dla mnie z tych zdjęć wynika, że Polska jest krajem zamożniejszym i bardziej uporządkowanym. Portugalia wydaje się krajem nieco zapyziałym, to z wyglądu, Natomiast jeśli chodzi o mentalność jest dokładnie odwrotnie. Co bym wolała :?: Chyba to drugie, a najlepiej i jedno i drugie.
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Re: Wyprawa do Portugalii

Postprzez emen5 » sobota, 18 października 2025, 17:53

Portugalia jest chyba biedniejsza materialnie, ale na pewno bogatsza kulturalnie w sensie pielęgnacji zabytków. Pamięć historyczna zapisana na majolikach i szanowana. Mentalność południowców jest chyba związana z klimatem - więcej słońca na niebie, to i ludzie bardziej uśmiechnięci :) A co do psów i kotów, to tam prawdopodobnie zabijają bezdomne zwierzęta, żeby nie przeszkadzały turystom. Być może w miastach jest nawet zakaz trzymania zwierząt,szczególnie psów.
A tak w ogóle to dzięki za to piękne sprawozdanie :D
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Re:

Postprzez Ellen » sobota, 18 października 2025, 19:43

Lamika napisał(a):Dla mnie z tych zdjęć wynika, że Polska jest krajem zamożniejszym i bardziej uporządkowanym. Portugalia wydaje się krajem nieco zapyziałym, to z wyglądu, Natomiast jeśli chodzi o mentalność jest dokładnie odwrotnie. Co bym wolała :?: Chyba to drugie, a najlepiej i jedno i drugie.

Przez wiele lat Portugalia była biednym krajem, teraz to się podobno zmienia. Przyczyn wrażenia, że jest to kraj zapyziały jest kilka: brak finansów publicznych, biurokracja i często nieuregulowany status prawny nieruchomości. Bywa tak, że jakiś dalszy członek rodziny nie wyraża zgody na jakiekolwiek prace remontowe (bądź zbycie) danej nieruchomości i sprawa jest zamknięta do czasu śmierci tej osoby.
Ellen
Administrator

Postprzez Ellen » sobota, 18 października 2025, 19:58

emen5 napisał(a):Portugalia jest chyba biedniejsza materialnie, ale na pewno bogatsza kulturalnie w sensie pielęgnacji zabytków. Pamięć historyczna zapisana na majolikach i szanowana. Mentalność południowców jest chyba związana z klimatem - więcej słońca na niebie, to i ludzie bardziej uśmiechnięci :) A co do psów i kotów, to tam prawdopodobnie zabijają bezdomne zwierzęta, żeby nie przeszkadzały turystom. Być może w miastach jest nawet zakaz trzymania zwierząt,szczególnie psów.
A tak w ogóle to dzięki za to piękne sprawozdanie :D

Emen :) Nie zabija się psów i kotów i nie ma zakazu trzymania zwierząt. Od 2018 roku jest zakaz wykonywania eutanazji bezdomnych zwierząt, natomiast jest program sterylizacji.
Na skwerach są stawiane przez lokalne władze budki dla kotów i w tych miejscach koty są dokarmiane. Na jednym ze zdjęć jest taka budka. Są także wodopoje dla zwierząt (też zamieściłam zdjęcie).
W czasie swoich wędrówek i posiedzeń na skwerkach spotykałam właścicieli z psami. Psy wyprowadzane na smyczach i puszczane tylko w wyznaczonych, ogrodzonych miejscach.
Właściciele zdyscyplinowani, zaopatrzeni w woreczki i sprzątający po swoich pupilach. Psy właścicielskie to nie tylko te rasowe, ale też różnej maści kundelki. :D
Ellen
Administrator

Postprzez emen5 » sobota, 18 października 2025, 20:26

Twój komentarz mnie bardzo ucieszył. Myślałam,ze jest tak jak w Hiszpanii :o
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Alicja » środa, 22 października 2025, 14:04

Przepiękna fotorelacja :D
Alicja