Miód się nie psuje, nawet przez 5500 lat

Moderator: Lamika

Miód się nie psuje, nawet przez 5500 lat

Postprzez Jola » piątek, 26 czerwca 2015, 21:16

Czy wiecie, że miód to jeden z niewielu produktów spożywczych, które się nie psują?

Podczas wykopalisk w Gruzji w 2012 roku znaleziono dzban miodu liczący 5500 lat. Miód wciąż nadawał się do jedzenia! Był co prawda skrystalizowany – to naturalne po TAKIM czasie – ale wystarczyło wstawić go w naczyniu do ciepłej wody, żeby odzyskał dawną konsystencję. Miód znajdowano w grobowcach faraonów. W dzbanach takich jak te na obrazku przechowywano miód w Knossos na Krecie 1800 lat p.n.e.

Antybakteryjne właściwości miód zawdzięcza nadtlenkowi wodoru, który powstaje na skutek utleniania glukozy do kwasu glukonowego – reakcji zachodzącej pod wpływem zawartego w ślinie pszczół enzymu o nazwie inwertaza. Miód konserwowany jest też dzięki zawartości flawonoidów, związków spełniających funkcję przeciwutleniaczy i mających właściwości grzybobójcze.

Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 mln razy na kwiatach lub liściach. Jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu.

Do produktów spożywczych, które – odpowiednio przechowywane – nigdy się nie psują, należą też skrobia kukurydziana, ryż, cukier, sól i syrop klonowy.

Artykuł wprawdzie w całości,ale to adres źródłowy
Obrazek
Avatar użytkownika
Jola
 
Posty: 15228
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 00:23

Postprzez Lamika » piątek, 26 czerwca 2015, 21:44

A to ciekawe. Nie wiedziałam, że miód jest taki trwały.
Birds of a feather flock together.
Avatar użytkownika
Lamika
Administrator
 
Posty: 24415
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 21:28
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Artykuły prasowe - przyroda

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość