Człowiek zabił, niedźwiedzia powiesili

Moderator: Lamika

Człowiek zabił, niedźwiedzia powiesili

Postprzez Lamika » czwartek, 23 października 2014, 12:51

Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Re: Człowiek zabił, niedźwiedzia powiesili

Postprzez Mirtusz » czwartek, 23 października 2014, 14:09

Wg mnie szukają go, bo niedźwiedź jest ranny i agresywny. Chcą go odłowić pewnie po to, aby go zbadać i ew. podjąć decyzję o jego dalszym losie. Dziko żyjące zwierzę rzadko atakuje bez powodu. Robi to, gdy czuje się zagrożone, jest głodne, ranne bądź chore. Dlatego to człowiek powinien zachowywać niezbędną ostrożność. Dzikie zwierzę to dzikie zwierzę.
W Bieszczadach to żadna nowość, że wilki czy niedźwiedzie podchodzą do siedzib ludzkich, gdy warunki robią się ciężkie np. zimą. Wtedy głodny niedźwiedź potrafi splądrować obejście, zabić inwentarz, by się najeść. Mało kto o tym wie, bo o tym się nie trąbi. Taka jest natura tych zwierząt, a tubylcy wiedzą, co niesie życie w górach. Przez cały rok, bo takie są góry :!: Takie są Bieszczady.
Dlaczego nikomu nie przyjdzie do głowy, że to goprowcy sprowokowali atak zwierza... ryczącym quadem. Wiecie jak niesie się w górach odgłos takiego pojazdu :?: Jaki jest głośny. Miałem wątpliwą przyjemność przekonać się o tym przy podejściu na Tarnicę :evil: Z daleka. A misiek z bliska :idea:

Na razie futrzak umyka przed pościgiem, ale znając życie, a jest zgoda na odstrzał, nie będzie happy endu.
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Mirtusz

Postprzez Lamika » czwartek, 23 października 2014, 14:17

Mirtusz :) Czyżbyś zmienił zdanie w trakcie pisania postu :?: ;) Na początku piszesz, że chcą go odłowić, aby zbadać i zadecydować o jego dalszym losie, w ostatnim zdaniu o zgodzie na odstrzał i braku happy endu.
O tym ,że to ryk quadu goprowców spowodował atak jestem przekonana, zwłaszcza, że misiek nie gonił goprowców, tylko zajął się porzuconym przez nich pojazdem. Przekonana też jestem, że odstrzał niedźwiedzia to niezła gratka dla myśliwych i nie jeden miś może ucierpieć - w końcu niedźwiedź nie wręcza wizytówek ani nie nosi charakterystycznego kapelusika z piórkiem :mrgreen:
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Postprzez Mirtusz » czwartek, 23 października 2014, 15:02

Lamika napisał(a):Mirtusz :) Czyżbyś zmienił zdanie w trakcie pisania postu :?: ;) Na początku piszesz, że chcą go odłowić, aby zbadać i zadecydować o jego dalszym losie, w ostatnim zdaniu o zgodzie na odstrzał i braku happy endu.
O tym ,że to ryk quadu goprowców spowodował atak jestem przekonana, zwłaszcza, że misiek nie gonił goprowców, tylko zajął się porzuconym przez nich pojazdem. Przekonana też jestem, że odstrzał niedźwiedzia to niezła gratka dla myśliwych i nie jeden miś może ucierpieć - w końcu niedźwiedź nie wręcza wizytówek ani nie nosi charakterystycznego kapelusika z piórkiem :mrgreen:

Nie zmieniłem zdania w trakcie, Lamiko :) Wierzę, że takie jest założenie 'góry', czyli odłowienie niedźwiedzia do badań, ale powątpiewam w wykonawców akcji, po prostu założyłem najgorsze po dopuszczeniu możliwości odstrzału. Tym bardziej, że mamy do czynienia z tak niebezpieczną 'bestią' :roll: Wątpię też, żeby niedźwiedź oddał się dobrowolnie w ich ręce. A jeśli naprawdę jest ranny, nie będzie wesoło :|
Mirtusz

Postprzez emen5 » czwartek, 23 października 2014, 17:32

Usłyszałam komunikat w radiu,że zaniechano poszukiwania niedźwiedzia,ponieważ człowiek nie został przez niego zabity
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Mirtusz » czwartek, 23 października 2014, 17:41

To jak szukanie igły w stogu siana ;) No i dobrze. Może misiek spokojnie zapadnie w sen zimowy :)
Mirtusz

Powrót do Artykuły prasowe - przyroda